April 12, 2024

Тест кој за само 20 секунди открива дали вашиот мозок е здрав.
Научниците дошле до едноставен тест кој лесно може да го идентификува потенцијалниот ризик од мозочен удар .

Сè што треба да направите е да станете и да застанете на едната нога. Овој тест е најдобар показател за функцијата на мозокот, бидејќи, според него, секој здрав човек лесно може да стои дваесетина секунди и да одржува рамнотежа.
Меѓутоа, ако не можете да издржите толку долго и немате физички проблеми, треба веднаш да посетите лекар .

На тестот учествувале 1.300 луѓе со просечна возраст од 67 години. Сите мораа да го направат истото, да застанат на едната нога и да одржуваат рамнотежа 20 секунди.

По тестот била проверена состојбата на мозокот и било откриено дека дури 30 отсто од оние кои имале проблем со балансирањето имаат проблеми со мозокот , како што се задебелени капилари.

Тестот беше одобрен од научници и лекари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *