July 13, 2024

Храната што често ја јадеме во голема мера влијае на целокупната состојба на телото

Клиничкиот невропсихијатар д-р Даниел Амен објави книга во која објасни како храната влијае на расположението, а особено ја подвлече храната поради која се чувствуваме лошо.

„Овие намирници ги нарекувам „тажна храна“ бидејќи предизвикуваат лошо расположение кај нас, ја зголемуваат напнатоста и ни го намалуваат нивото на енергија“, вели д-р Амин. Како пример ја спомена неговата омилена брза храна, пицата. Сите ја сакаат пицата, брзо се подготвува, евтина е и не заситува, а колку е вкусна никој не може да ја оспори.

Ние стануваме зависни од брзата храна, но таа е полна со нездрави состојки кои подоцна влијаат на нашето здравје. Не се работи само за физичката состојба на телото, туку и за менталната состојба“, рече тој.

Во својата книга, д-р Амен ја нарекува типичната американска диета „тажна диета“ (САД – стандардна американска диета).

„Содржи супстанции кои имаат лош ефект врз менталната, емоционалната и физичката благосостојба. Оваа диета го зголемува ризикот од деменција, висок крвен притисок, срцеви заболувања, рак, анксиозни нарушувања и други здравствени проблеми“, вели невропсихијатар кој бил истражување на врската помеѓу храната и состојбата во текот на 30 години.

Ова се видовите на храна кои предизвикуваат замор, стрес, па дури и вознемиреност и чувство на безнадежност, доколку ги јадеме секој ден:

Преработена храна, Храна полна со пестициди, Храна која предизвикува „скок“ на шеќерот во крвта,Храна со малку влакна
Вештачки бои и засладувачи Храна полна со хормони Храна од животинско потекло третирана со антибиотици
Храна која „пристигнува“ во пластична амбалажа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *