February 26, 2024

Прекумерните несогласувања во врската речиси неизбежно доведуваат до помисла на раскинување .

Самото размислување за прекин на долгата врска предизвикува вистинска бура од емоции и мисли, кои не се лесно да се надминат, па самиот процес на одлучување е трауматично искуство.

Тагата е неизбежна доколку се работи за партнер со кој сте имале долгорочни планови.
Можеби раскинувањето не е единственото решение. Оставете ја отворена можноста да реагирате премногу бурно, некои работи да ги сфаќате премногу сериозно и дека е можно да се среди ситуацијата.

Не е исклучено ова да е само тежок период, низ кој повеќе или помалку сите луѓе минуваат низ врски. Пред да донесете одлука за конечното раскинување, обидете се да ја решите ситуацијата без многу напор.
Размислете што ве спои. Факт е дека не секогаш бирате партнер од исти причини. Накратко, не ти беше цел во секоја врска да стапиш во брак.

Избирате некои партнери затоа што ви се допаѓа нивното однесување, затоа што сакате добра забава. Затоа, треба да размислите дали сте го избрале вашиот сегашен партнер затоа што неговите добри квалитети, вредности и цели биле во склад со вашите, па ветиле долга и среќна врска. Ако причината поради која првично стапивте во контакт е блиска до втората, најдобро би било да го одложите раскинувањето.

Уште еднаш, ладни глави, поминете низ сите неодамнешни настани. Споредете го тоа со причините зошто првично сте се заљубиле во партнерот и обидете се да откриете што доведе до моменталната ситуација, дали е тоа неговото однесување, вашето однесување или нешто друго.

Направете промена. Со текот на времето, врските неминовно влегуваат во некаква рутина и пасивност, поради што престануваат да бидат интересни и предизвикувачки, а факт е дека забавата во врската е многу важна.
Обидете се да промените нешто. Предложете му нова активност или патување на вашиот партнер .

Определете дали минатото влијае на врската. Пред сè, размислете дали постои некаков замрзнат конфликт меѓу вас; дали ги решивте сите прашања кои ги отворија кавгите што сте ги имале претходно. Секоја дискусија треба да трае додека не заврши, односно додека двајцата не дојдете до заеднички заклучок, дури и ако тоа е дека едноставно не се согласувате за одредено прашање.

Ако на сите претходни кавги сте реагирале така што ќе го задржите вашето вистинско мислење, точно е дека немате право да ги вратите овие прашања во живот. Со тоа ќе се однесувате лицемерно, а партнерот може да ја изгуби довербата во вас.

Препознајте ги вашите стравови. Како што врската напредува и љубовта станува посилна, сосема е нормално едниот партнер, ако не и двајцата, да праша: Дали навистина ми треба ова?

Секој од нас има некакви граници кога се во прашање емоциите, но кога партнерот е добар, кога ги исполнува сите стандарди што ги имаме и кога врската со него е просперитетна, штета е да се прекине врската поради внатрешни блокади и стравови.

Обидете се да ги надминете сопствените ограничувања. Психотерапијата може многу да ви помогне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *