July 19, 2024

Иако многу луѓе тврдат дека не жалат за ништо, горе-долу сите се каат за нешто во животот. Без разлика дали се работи за големи избори или секојдневни работи како да се биде груб со некого без причина, повеќе од потребно е да научите како да го процесирате каењето. Зошто?

Покајанието е негативно чувство кое се заснова на контрафактично размислување. Контрафактично размислување значи да се погледне наназад и да се смислат имагинарни сценарија за да се убедиме себеси дека работите можеле да бидат подобри. на пример: ако се трудев повеќе во врската, се можеше да се поправи. Човечкиот мозок е одличен во конструирањето алтернативни светови, и тие често се засноваат на нашите желби и потреби, но главно се одраз на тоа каде и како би сакале да стигнеме во животот.

Лесно е да се разбере дека прекумерното каење не е добра работа бидејќи, наместо личен развој, тоа води до очај и негативност. Ако се борите со каење, овие мали совети ќе ви помогнат.

ДОЗВОЛЕТЕ СИ СЕБЕСИ СОПСТВЕНИ ЧУВСТВА Иако ова звучи како работа, во пракса не е. Ако сте преплавени со совети „погледнете го од посветла страна“, но не можете да го направите тоа, имаме вест што ќе ве задоволи: ова не е секогаш добар начин. Освен тоа, докажано е дека подигањето на свеста и доживувањето негативни емоции всушност помага да се обработат. Покрај тоа, потиснувањето на емоциите може да ги влоши работите и да го направи вашиот проблем поинтензивен, а вашите реакции поагресивни.

НАПРАВИ ЛИСТА НА ШТО СТЕ НАУЧИЛЕ ОД ИСКУСТВОТО ЗА ЗА КОЕ ЖАЛИТЕ А потоа вратете се на таа листа секогаш кога ви треба животен потсетник. Кога ќе слушнете некој како вели „Не се каам за ништо“, тоа не значи автоматски дека личноста е во фаза на негирање, туку дека успеала таквите искуства да ги претвори во можност да научи нешто ново, за раст. Покајанието е многу важна алатка за поставување цели бидејќи го претставува моментот кога размислувате за тоа што сакате да избегнете во иднина. Затоа, наместо да очајувате за тоа што сте можеле да направите или кажете поинаку, размислете како тоа искуство ве променило и подобрило. Наместо „сè можеше да биде поинаку“, размислете што ве учат чувствата на разочарување, лутина или каење за сегашниот момент. Не можете да го промените минатото, но тоа ќе ви помогне подобро да се позиционирате во иднина.

ПРЕИСПИТАЈТЕ ГО „ИДЕАЛНОТО СЦЕНАРИО“ КОЕ НЕ СЕ ОСТВАРИЛО Жалењето се фокусира на она што сте можеле да го направите поинаку, но вистината е дека не можете да знаете дали сè ќе беше подобро ако сте донеле поинаква одлука. Ако се каете што не заштедивте повеќе пари, на пример, корисно е да се држите настрана од мислата дека „се би било совршено ако се држам до мојот план за штедење.“ Штедењето веројатно би било добредојдено сега, но исто така се и другите фактори во процесот Тие играат подеднакво важна улога. Можеби, дури и ако не го гледате тоа јасно сега, некои аспекти од вашиот живот всушност испаднале подобри само затоа што не сте штеделе.

ПРОСТЕТЕ СИ Жалењето е показател дека имате лични стандарди за тоа како го живеете својот живот, но да се биде човек вклучува повремено неисполнување на тие очекувања. Кога тоа ќе се случи, работете на тоа да си простите.
Не постои магично решение кое ќе ви помогне веднаш да прифатите се за што жалите, но тоа се постигнува со обработка и постепено простување на себе. Најдобро би било да започнете со ослободување од каење. Првото нешто што можете да го замислите е да разговарате со пријател (наместо со себе). Ова може да ви помогне да го отклучите сочувството за себе за да можете да го надминете каењето.

РЕБРЕНДИРАЈТЕ ГО ПОКАЈНИЕТО КАКО МОЖНОСТ ДА НАУЧИТЕ НЕШТО НОВО Така, ги оставивте вашите чувства да се разбудат и можеби сте разговарале со некого за тоа искуство. Сега доаѓа фазата на закрепнување. Што ве научи овој дебакл? Како можете да го искористите ова искуство во ваша корист? Со врамување на искуството во она што сте го научиле, можете да избегнете слични грешки во иднина. И ако сте ја направиле истата грешка повеќе од еднаш, бидете сигурни дека често е потребно многу труд пред нешто да се поправи.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА ШТО СЕ КАЕТЕ Можеби изгледа контрапродуктивно, но ако размислите за работите за кои жалите, може да помогне ако ги запишете. Пишувањето за негативни мисли ви дава можност да ги проверите на некој начин и ви овозможува да внесете контекст во вашата лична приказна. Па, специфичноста е на ваша страна. Ако се чувствувате како да сте биле посигурни, можете да работите на тоа да го изградите сега. Или, ако мислите дека подоброто образование ќе ве подготви за поинакво професионално искуство, можеби е време да ги истражите курсевите што можете да ги посетувате во иднина. Без разлика дали сфаќате дека вашето жалење е неосновано или не, важно е да запомните дека сте многу повеќе од него и дека целиот ваш живот не е само за тоа.

ИЗВИНИ СЕ Простувањето на себе може да ви донесе малку мир, но понекогаш тоа вклучува и други луѓе. Секогаш кога е можно, соодветно е да се извините и да се поправите. Ако, на пример, се каете што не сте го посетиле семејството кога сте имале можност, не е доцна да ги поканите сега, извинете се и дајте ново ветување. Во некои други ситуации, извинувањето е несоодветно, па дури и невозможно. Жалењето може да ве натера да мислите дека е разумно да контактирате со бивш од средно училиште. И во тоа нема ништо лошо, но прво разговарајте со себе. Меѓутоа, можеби нема да биде соодветно да се контактира со лице 30 години подоцна.

КОНЦЕНТРИРАЈТЕ СЕ НА ИДНИНАТА Живеењето во минатото често создава чувство на безнадежност и беспомошност затоа што чувствувате дека нема ништо што можете да направите за тоа. Од друга страна, фокусирањето на иднината може да ви помогне повторно да се вклучите во вашиот живот.

РАЗГОВАРАТЕ СО ПРОФЕСИОНАЛЕЦ Одењето кај терапевт никогаш не е лоша идеја. Доколку ве обземат чувствата на вина и каење, потребна ви е стручна помош до одреден степен. Вистина е дека можете да прочитате многу совети на интернет, но тие – како оваа статија на крајот на краиштата – не можат да го заменат разговорот со некој кој е обучен да помогне. Иако е лесно да дозволиме вината да не совлада, имајте на ум дека нашите грешки не го дефинираат или одредуваат нашиот живот и ќе ви биде полесно да ги надминете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *