July 18, 2024

Worried man with hand on his face sitting on sofa,Image: 268843961, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: - / Wavebreak / Profimedia

На штета на многумина, човештвото дојде до заклучок дека добрината , пристојноста и воспитувањето завршиле на последните места кога се во прашање вредностите кои се вреднуваат.
Без разлика дали се работи за работа, љубов или секојдневно однесување, добрите луѓе често се карактеризираат како слаби, неспособни, наивни или исплашени.

Некако, целиот свет забрза до незамисливи размери, па се чини дека на културните луѓе не им оди најдобро во него. Одредени типови на однесување кои некогаш се сметаа за карактеристики на дами и господа, денес се сметаат за карактеристики на слабост или дури и кукавичлук.

Ова изгледа крајно сурово, но вистина е дека има нешто во човековата природа што добрите луѓе ги перципира на ист начин. Кога некој е премногу фин, кога е секогаш тука да не му „врти грб“ некому и да работи туѓи работи за да направи добро дело, околината го гледа како личност која не се цени доволно себеси.

За да ги усреќат другите и да изгледаат како пријатни соби, почнуваат да ја „пуштаат топката“ во дискусиите и да прават компромиси заради мирот, иако и самите не веруваат во аргументите на другата страна. На тој начин тие целосно го уништуваат сопствениот интегритет.

Кога станува збор за привлечноста и врските, често се вели дека добрите девојки завршуваат со лоши момци.
Тоа не значи дека фините и културни момци не се привлечни, па затоа треба веднаш да престанете да го обвинувате женскиот пол. Едноставно кажано, во човековата природа, која во голема мера е детерминирана од еволутивните трендови, финесите не се доволни за да направите некого привлечен.

Меѓутоа, кога некој е самоуверен, духовит, спонтан, интелигентен и во исто време фин, женската природа го доживува како одличен партнер , односно одличен генетски материјал за размножување (бидејќи на тоа се заснова привлечноста, забележана преку очи на биологијата).

Меѓутоа, бидејќи се оддалечивме од примарните нагони и барањето партнери чисто за репродукција, треба да ги гледаме работите од сегашна перспектива.

Луѓето едноставно сакаат авантура и возбуда поврзани со некој што е различен, можеби дури и лош во извесна смисла. Работата е што овие „лоши момци“ имаат карактеристични црти, нешто необично, чудно, различно и посебно. Накратко, нешто што привлекува внимание.

Таквите луѓе се секогаш подготвени да застанат во одбрана и секогаш се подготвени да ги исполнат сопствените барања и желби. Се ставија на пиедестал каде што сите ги гледаат.
Не мора да бидете бучни, секогаш да се трудете да се истакнете и правите работи што не сакате да ги правите. Сè што треба да направите е да се залагате за себе.

Така, добрите и фините луѓе изгледаат слаби затоа што често во своите добри намери и во желбата да избегнат конфликти, тие претеруваат и се понижуваат.

Вистина е дека љубезноста никому не му се должи. Секој што се однесува грубо со вас заслужува да биде забележан, да му се спротивстави или едноставно да се игнорира.
Не избегнувајте конфликти по секоја цена, не дозволувајте некој да се однесува со вас со непочитување, да ве обвинува, да ве понижува пред другите…

Ваквите работи не се прифаќаат со насмевка , ниту со самоуверување дека тоа е само шега или дека можеби се во право. Треба да бидете способни да се залагате за тоа како се чувствувате и во што верувате. Немојте да живеете во страв дека ќе мора да промените сè само за да се задоволите себеси.

Во врската не треба да се однесувате премногу грижливо, секогаш достапни и сместливи. Не се согласувајте со работи што не ви се допаѓаат.

Продолжете да бидете добри и културни, бидете дама или господин. Важно е само да се постави јасна граница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *