May 23, 2024

Магарето му вели на тигарот: „ Тревата е сина “. Тигарот, изненаден, одговорил: „Не, тревата е зелена!“

Расправата се вжештила и двајцата решиле да ја поднесат на арбитража и за да го направат тоа отишле кај лавот, кралот на џунглата.

Пред да стигне до чистината на шумата, каде што лавот седеше на неговиот престол, магарето почна да вреска:
„Ваше височество, дали е вистина дека тревата е сина?
Лавот одговорил: „ Точно е! Тревата е сина “ .
Магарето побрза и продолжи: „Тигар не се согласува со мене и ми противречи и ме нервира, те молам казни го“.

Кралот тогаш изјавил: „Тигарот ќе биде казнет со 5 години молчење.
Магарето радосно скокна и тргна по својот пат, повторувајќи: „Сината е тревата“ Тигарот ја прифати казната, но пред да го праша лавот: „Ваше височество, зошто ме казнивте? Тревата сепак е зелена“.
Лавот одговорил: „Всушност, тревата е зелена. Тигарот праша:„Па зошто ме казнуваш?

Лавот одговорил: „Тоа нема никаква врска со прашањето дали тревата е сина или зелена. Казната е затоа што храбро, интелигентно суштество како тебе не заслужува да губи време во расправија со магаре, а пред се тоа ме мачи со тоа прашање. ”

Секако: Најлошото губење време е расправија со будала која не се грижи за вистината или реалноста , туку само за победата на неговите верувања и илузии. Никогаш не губете време на дискусии кои немаат смисла… Има луѓе кои не можат да разберат голем дел од доказите и доказите што им ги презентираме, а другите се заслепени од егото, омразата и незадоволството, а единственото нешто што тие сакаат е да бидат во право. .

Кога незнаењето вреска, интелигенцијата замолчува. Вашиот мир и спокојство вредат повеќе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *