June 22, 2024

Никој не е имун на неволји и проблеми. Кога мислите дека Бог ве игнорира, запомнете ги важните вистини од Неговите зборови продолжете да верувате во Него.

Вие сте во неволја. Молете се. Повикај кон Бога да ти донесе олеснување. Но, сè што слушате е тишина. Бог ви изгледа далеку , како да се крие или негира неговото присуство. Се чувствувате тажно и очајно.
„Каде си, Боже? Зошто се криеш од мене? Јас сум Твое дете, па зошто го игнорираш мојот плач? Уште колку, Боже? Не одложувај, одговори ми, Боже мој“.

Ако ова ви звучи како плачот на вашето срце, тешете се: не доживувате ништо ново или ненормално. Вие сте во истиот брод како и многу други верници. Но, сознанието дека другите „биле таму каде што сме“ сега не ги решава нашите грижи. Затоа ни е потребно Божјото Слово за да можеме да истраеме и да чекаме со надеж кога Бог ќе изгледа далечен.

Кога мислите дека Бог ве игнорира или кога Бог изгледа далечен, запомнете го ова…
Откако нахранил 5.000 луѓе, Исус им наредил на своите ученици да влезат во чамец и да одат на другата страна на Галилејското Море. Тој ја напушти толпата, а потоа отиде на мирно место да се моли. Но, работите на бродот не одеа добро.

Во многу фази бродот се смалуваше од крајот, камшикуван од брановите. Беше лош ветер.
Повеќето од нас во одреден момент се напаѓани од „ветрови“ кои дуваат во спротивна насока. Тие можат да дуваат од која било насока: губење работа, болест, смрт, несреќи, проблематични деца, родители кои никогаш не треба да бидат родители, разнишани бракови…

Ветровите на Галилејското Море беа сурови таа ноќ. Следбениците сакаа да одат на запад кон дома, но ги ги вратија на исток. Во својата неволја, учениците извесно време биле сами, без Исус. Можеби се прашувале: „Каде е Господ сега кога ни треба? Кога ќе се појави да ги смири ветрот и брановите?

Вашето искуство е привремено. Чувството на Божјото отсуство тотално би го скршило ослабениот верник доколку нема крај. И затоа Петар додава дека маката трае само „кратко“. Вашата неволја е привремена. Бог нема да те остави во твојата неволја засекогаш.Болката ќе престане – можеби не веднаш штом сакате – но ќе и дојде крајот. Штом тестирањето ќе ја исполни својата цел, ќе имате корист од неговите резултати.

Плачот на Давид звучи како нашиот: „Боже мој, Боже мој, зошто ме остави? Боже мој, викам дење, но ти не се одвраќаш; Плачам ноќе и немам одмор“.

Давид се чувствуваше напуштен од Бог додека бара одмор во него, но без успех. Она што Давид продолжува да го кажува е пресвртница во неговото оплакување.
Иако се чувствува отфрлен и осамен, Давид се фокусира на две значајни вистини: Бог владее и е верен да го избави својот народ.

Како прво, кога не го чувствувате Божјото присуство, потпирајте се на Неговиот карактер. Неговото владеење нè потсетува дека тој е присутен насекаде. Второ, верувајте дека ќе ве избави. Давид се сетил дека неговите предци во минатото верувале во Бог дека ќе ги избави и Тој секогаш го правел тоа. Тој го спаси својот народ откако тие извикаа кон Него и ги спаси од идолите и непријателите додека тие веруваа во Него.

Вашето искуство е со причина. Како едно од Божјите деца , ви е ветено Неговото присуство, иако се чувствувате сами и беспомошни. Почивај во спознанието за Бог, Кој како твој Татко има добри причини зошто дозволува искушение. Тој е посветен да ве направи свети, дури и ако тоа значи да ви ја одземе среќата на некое време.
Страдањето во тишина исто така ќе: Ве направи попослушни,Продлабочи го својот увид во Божјите зборови
Ќе те научи да чекаш стрпливо за Бога. Ќе ве научи дека вашата радост не зависи од околностите
Направете уште поголема почит кон Бога кога Тој ќе ве обнови.бДозволете овие принципи да ја обликуваат вашата перспектива. Научете библиски, не реагирајте емотивно на вашата мака. Потпрете се на Божјиот откриен карактер.

Како што се сеќаваме на Божјата вистина, нашите чувства се трансформираат. Божјото свето владеење и верното избавување ги надминуваат нашите минливи емоции и вознемирувачки околности. Давид доживеа промена. Го фали Бога затоа што не ги заборавил своите маки, туку го слушнал кога Давид го повикал. Да го направиме истото.

Учениците го виделе Исус во неволја. Тој пристигна на време и го смири ветрот.
Околу четвртата ноќна стража, тој дојде кај нив одејќи по морето.Ќе ги смири и нашите ветрови. Верувај Му!

Доверете му ја целата своја грижа затоа што тој се грижи за вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *