May 22, 2024

Човекот можеби е најинтелигентното и најспособното суштество на планетата, но дури и тој не може да се натпреварува со природата. Ви носиме приказна за природна појава која ќе ви го одземе здивот .

Ако се обидете да ја пребарате реката Арагуа на Интернет, ќе наидете на многу збунувачки слики кои ќе бараат да ги триете очите за да се уверите дека тоа што го гледате е реално. Имено, во едно корито течат две реки кои имаат вода со различна боја.

Еднaта е „Црната“ Арагва – Чави, а другата „Белата“ Арагва – Тетри. Ова прекрасно чудо на природата се наоѓа во регионот на Кавказ, во градот Мцхета, Грузија. Овие две реки на цимери не се мешаат, и секоја ја задржува својата боја. На фотографиите јасно се гледа светлата боја на реката Бела Арагва и потемната боја на Црната Арагва.

Оваа импресивна река тече од градот Гудаури до градот Пасанаури, каде што се спојуваат и се спојуваат во една река Арагви, која се влева во реката Мтквари, позната и како Кура, во близина на градот Мечета, која се влева во Каспиското Море.

Што значи дека продолжуваат заедно, секоја за себе и повторно заедно. Должината на оваа река е 112 километри, а интересно е што нејзиното постоење се споменува уште во 65 п.н.е., кога грчкиот историчар Касиј Дион ја спомнал реката Арагви во записите за римската инвазија на Иберија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *