May 21, 2024

Психологот Рајан Ниемиец ја нарекува оваа вежба Пауза на свесноста. Потребни се два чекори, а ви требаат само 10-15 секунди!
„Живеј во моментот“, „Момент во момент“, „Само диши“, „Биди сега и овде“, „Соочи се со твоите проблеми“ – Кој не ги слушнал овие концепти на „биди прибран и свесен“ за самопомош?

Значи, што да правиме кога ќе дојде стресен момент, кога треба да дадеме максимум, да се обидеме да постигнеме најдобри резултати или едноставно да се смириме, да ја спуштиме топката, да се опуштиме… Запомнете ја секоја ситуација – од сообраќајниот метеж до важен состанок на работа .
Најдобрата ментална вежба на светот: Малкумина знаат за неа, а тоа е толку едноставно!

Психологот Рајан Ниемиец ја нарекува оваа вежба Пауза на свесноста. Се состои од два чекори:
1. Паузирајте и фокусирајте се на вдишувањата и издишувањето околу 10-15 секунди.
2. Заклучи со прашањето: Кои се моите најдобри квалитети сега?
Зошто оваа вежба е ефикасна?

Кратко е. Луѓето сакаат кратки вежби за внимателност и секој може да одвои 10-15 секунди дневно. Паузата на свесноста ве воведува во моментот и ви дава задача да го дадете најдоброто од себе… без разлика што правите моментално.
Ве подготвува да бидете најдобрата верзија од себе, да бидете подготвени за тешки моменти, да го издржите стресот и послободно да ги покажете своите најдобри квалитети.
Како што Нимиец понатаму пишува за Psychology Today, оваа вежба навистина функционира..

Докажано е дека има ефект. Оваа вежба го евоцира најдоброто кај вас. Се фокусирате на нешто позитивно и ви станува јасно што е најважно во даден момент.
Овој вид на пауза ни помага секогаш да имаме на ум дека имаме добри квалитети и сила кои можеме веднаш да ги искористиме!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *