March 1, 2024

Жените со смисла за хумор имаат 50 отсто помал ризик да починат од било која болест и дури 75 отсто помал ризик од смрт од срцеви заболувања! Кога станува збор за весели мажи, нивниот ризик од смrт како последица на воспаление или инфекција е исто така намален за дури 75 проценти! Луѓето кои често се смеат и гледаат на животот од светла страна најчесто живеат подолго од 85 години, покажа истражувањето.
Дали често се сожалувате и постојано сте напнати затоа што не можете да направите се што ви „потребно“? Дали сте склони да направите слон од мува и да гледате само лошо во сè? Ако е така, овој текст во голема мера се однесува на вас. Крајно време е да ја промените перспективата и да направите насмевка на вашето лице!

Дали знаевте дека луѓето со здрава смисла за хумор, кои често се смеат, живеат подолгосе поздрави и повитални од „мргуда“? Нивната тајна, имено, не се крие во гените, туку едноставно во – поинаков пристап кон животот. Тие решија да гледаат на животот од поинаков агол, од посветла страна. И се исплати повеќекратно!
Најдобар начин да се обезбеди задоволство, здравје, долговечност и виталност е да не ги земате при срце секојдневните настани и да не создавате проблеми таму каде што ги нема. Иако медот и млекото не течат секогаш во животот и ситуациите навистина можат да бидат сериозни (на пример, отказ, сериозна болест или смрт на семејство), сè што се случува зазема совршено место во нашите животи како сложувалка.
Животот како филмска лента
Зошто денес да не внесете коцка спокојство и леснотија во вашето секојдневие? Едноставно е. Еве што можете да направите:

Прифатете ги настаните какви што се
не крши ја главата поради она што не можеш да го промениш
биди како дете и сфаќај го животот како игра (затоа што е)опуштете се и дишете длабоко.
Секогаш набљудувајте ги настаните од здрава дистанца.
Испробајте го и овој пристап: замислете како седите во кино и се гледате себеси како главен лик на филмското платно. Запомнете какви сте во ситуации кога ситниците ве исфрлаат од чекор. Бидете објективен набљудувач на себе. Кога подобро ќе погледнете на што му придавате важност, слатко ќе се насмеете и автоматски ќе го поправите вашето однесување.

Животот е повеќе како танц или музика, а помалку патување до некоја дестинација, вели британскиот филозоф Алан Вотс. Изгледа дека сè уште сме тука да уживаме во она што ни е дадено и да научиме нешто на патот, се разбира.
Штом ја промените перспективата, ќе забележите дека вашето секојдневие е исполнето со забавни, честопати комични ситуации, бидејќи ништо не е толку сериозно како што изгледа на прв поглед.
Три причини да гледате на животот од посветла страна.
-Анксиозноста создава нов проблем – болест
Човек од 21 век го оптоварува на пример тоа што интернетот е пребавен, оделото не му стои или фризурата не му е совршена, некој му напишал лош коментар под профилот и слично. Дали ова ви изгледа важно кога ќе земете предвид, на пример, дека децата во Африка умираат од глад, дека многу луѓе немаат ни вода за пиење, дека многу животински видови изумираат…?

Кога знаеме дека грижата е целосно непродуктивна и бесмислена, зошто трошиме толку многу време на тоа? Не само што нема да ги решите проблемите со анксиозноста туку ќе добиете уште еден, а тоа е болест. Постојаната грижа и стрес може да ве разболат многу.
Животот е стресен колку што вие го правите стресен.
-Сè е минливо, дури и вашето тело
Сè на овој свет е минливо и релативно. Сè се менува, дури и вие (само погледнете го вашето тело). Зошто би го сфатиле премногу сериозно она што ви се случува сега кога ќе се смени за еден месец или една година и веќе нема да се сеќавате што ве загрижило толку многу?
А што ако вашите планови не успеат? Ниту тоа не е причина да бидете сериозни и огорчени. Запомнете ја изреката: „Човекот планира, Бог се смее“. Понекогаш нашите планови едноставно не се вклопуваат во многу пошироката слика на универзумот. А можеби вашиот план едноставно не успеал бидејќи има нешто многу подобро зад аголот.

Што и да се случи и во која насока оди вашиот живот, секогаш повторувајте си: „И ќе помине“. И ќе бидете многу помирни и посреќни.
-Смеата е здрава и не ве чини ништо
Откако ќе престанете да се сфаќате премногу сериозно, природно ќе почнете повеќе да се смеете. Многу ситуации кои ви биле тешки и исцрпувачки, сега ви се смешни.
Смејте се што е можно почесто бидејќи е здраво. И смеата е „заразна“. Ќе го пренесете и на луѓето околу вас, кои во ваша близина нема да можат да бидат ниту тажни, ниту депресивни. Едноставно ќе ја проширите зоната на спокојство.

ата на спокојство.
Има многу придобивки од смеењето, а еве само неколку:
Го намалува крвниот притисок,го зголемува внесот на кислород и ја стимулира циркулацијата,ја ублажува болката,го штити здравјето на срцето и крвните садови,го зајакнува имунолошкиот систем
ги намалува воспалителните состојби во телото,го намалува нивото на кортизол.
Го ублажува стресот, анксиозноста или анксиозноста,тоа е поттикнувач за лачење на ендорфин, хормонот на среќата.

Во книгата „Анатомија на болеста“, Норман Казинс опишува како ја излекувал својата болест – тешка дегенеративна болест на ‘рбетот – со помош на смеа или вежбање гледање комедии. Исто така, студијата која траеше 15 години и вклучуваше повеќе од педесет илјади луѓе покажа неверојатни резултати поврзани со ефектите на смеата и хуморот врз здравјето на луѓето.
На пример, докажано е дека жените со здрава смисла за хумор имаат 50 отсто помал ризик да умрат од било која болест и дури 75 отсто помал ризик од смрт од срцеви заболувања! Кога станува збор за весели мажи, кои сакаат да се смеат, нивниот ризик од смрт како последица на воспаление или инфекција е исто така намален за дури 75 проценти!
Луѓето кои често се смеат и гледаат на животот од светла страна најчесто живеат подолго од 85 години, покажа истражувањето.

Но, можеби само слатко би се насмеале и на ова истражување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *