July 15, 2024

Сигурно барем еднаш досега ви се случило да отидете некаде, а потоа на прагот да се сетите дека нешто сте заборавиле во куќата и треба да се вратите.

Меѓу луѓето има различни верувања, па едно од нив се однесува на тоа дека не треба да се враќате дома ако веќе сте заминале од некаде, дури и ако сте заборавиле да земете нешто.

Непишано правило е дека кога ќе тргнете на пат и ќе се вратите по нешто што сте заборавиле, нема да имате среќа и успех по излегувањето од дома, а многумина веруваат дека несреќа ќе ве следи во текот на денот.

Исто така, едно од старите верувања вели дека ако се вратите два или три пати на ден за заборавени работи, патувањето ќе заврши со загуба или непријатност.

Покрај тоа, треба да се грижите за тоа кого ќе сретнете на патот. Ако личноста што ја гледате како излегува од дома носи полни торби и чанти, среќата ќе ви се насмевне, но ако видите личност со празни корпи, ништо нема од тоа.

Се разбира, не може да се пишува за верувањата по излегувањето од дома, а да не се споменат црната мачка и оџачарот како олицетворение на сликарот и среќата. Ако цра нмачка го премине патот, нема да бидете успешни тој ден, но ако видите оџачар, ќе имате среќа.

Постарите луѓе во селото имале друго верување: Ако видите црвен коњ, ќе сретнете драга личност. Ако, пак, видите бел коњ, ќе имате непредвидени трошоци. Ова правило е тешко да се спроведе во урбана средина, но не е лошо да знаете, кога патувате на село може да наидете на црвен коњ.

Се разбира, тоа се само народни верувања кои не се засноваат на факти, а вие избирате дали ќе верувате во нив и ќе ги следите правилата кои ви ги пропишуваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *