April 13, 2024

Young frustrated woman working at office desk in front of laptop suffering from chronic daily headaches, treatment online, appointing to a medical consultation, electromagnetic radiation, sick pay

Емоционалната или духовната состојба е составен дел на општото здравје , иако голем број луѓе ја занемаруваат.
Менталната состојба, која го сочинува општото расположение и чувства, функционира слично како и физичката; во зависност од тоа што ќе му дадеш ти возвраќа.

Исто како што вашите мускули отекуваат, болат и грчат по напорна работа, изложеноста на стрес подолг временски период може да доведе до чувство на замор, исцрпеност и летаргија. Ако не му дадете доволно време на вашиот мозок да се одмори и да го напрегнете до крај, тој не може да возврати со ништо друго освен со замор.

Психологот Шева Асар ја дефинира менталната исцрпеност како состојба на значителен ментален замор што негативно влијае на когнитивните процеси поради долготрајната изложеност на стресни ситуации.
Менталната исцрпеност често е придружена со негативни промени во размислувањето, нарушувања во концентрацијата и меморијата, како и разни облици на емоционален и физички стрес.

Д-р Асар вели дека изворите на стрес може да бидат внатрешни (перфекционизам, превисоки очекувања…) и надворешни (премногу обврски, кавги, раскинување.
Едноставно, мозокот не е навикнат да се истегнува до крајност, ниту е добро да е во таква состојба. Мозокот функционира многу подобро ако се справува со секој проблем поединечно, отколку ако се обидува да реши повеќе во исто време.

Менталната исцрпеност може да се манифестира на различни начини, како преку ментална состојба и лошо расположение, така и преку физички симптоми.

Д-р Асар вели дека ова се некои од најчестите физички симптоми:

 •  главоболки
 •  болки во мускулите
 •  напнатост во една област или во целото тело
 •  отежнато спиење и/или несоница
 •  потреба од поголем напор за извршување на секојдневните задачи
 • физички замор

Менталната исцрпеност може негативно да влијае на вашите модели на размислување и ментални процеси“, вели Асар.
Психолозите Каролин Рубенштајн и Шева Асар велат дека чувствата понекогаш се добри показатели за состојбата во која се наоѓа вашиот мозок. Исцрпените луѓе често доживуваат анксиозност, беспомошност и стравови.

Исто така, шемите на вашето однесување во последно време може јасно да укажуваат на тоа дека психички се напрегате до крајност. Ако сте правеле нешто во последно време, веројатно е време да се одморите.

 • неодлучност
 • повлекување
 •  откажување на плановите
 •  одолговлекување
 • бурни реакции и конфликти
 • пробивање деловни рокови
 •  откажување од работите што ги сакате

Кога човек се чувствува исцрпен, нема друг начин да се ослободи од тоа чувство, освен едноставно да се одмори. Се разбира, решавањето на проблемите секако ќе биде најдобриот начин за промена на ситуацијата, но понекогаш едноставно не е можно да се реши сè одеднаш.

Ограничете ја употребата на социјалните медиуми и времето пред екранот
Вашиот ум постојано презема содржини кои се стимулативни, но и негативни. Тоа може да влијае на вашата емоционална и ментална состојба, но исто така може да го наруши вашиот сон и работните способности.

Паузата од бескрајната содржина и време пред екранот ќе ви помогне да го намалите стресот. Направете си вечерна рутина и подобрете го квалитетот на сонот.
Квалитетниот сон има огромно влијание врз способноста за размислување и емоционалната состојба. Одвојте малку време пред спиење за да се подготвите за спиење.

Можеби звучи како губење време, но консумирањето храна за спиење, избегнувањето шокантни содржини и користењето технички уреди како телефонот може многу да влијаат на тоа како ќе се разбудите утре и каков ќе ви биде денот.
Правете паузи. Според д-р Асар, истегнување , вежби за дишење и кратки прошетки можат да бидат исклучително корисни.

Одвојувањето на неколку минути од работа може да ви помогне да се фокусирате на задачите кои се пред вас, откако ќе се вратите на тоа. Тоа ќе придонесе за вашата мотивација и позитивни емоции – рече таа.

Грижете се за себе. Грижете се за својот изглед, но и за менталното здравје. Погрижете се да се посветите на работите што ги сакате, барем некое време во текот на денот.

Вежбајте, подгответе си себеси долго капење, поминувајте време со пријателите. Ова ќе ви помогне да ги избркате лошите мисли и чувствата на исцрпеност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *