June 25, 2024

Кажете ни каде имате најмногу масти и ние ќе ви кажеме се за вашето здравје

Лекарите одамна докажаа дека постои поврзаност помеѓу областите каде што се акумулира вишок килограми и некои болести. Во зависност од видот на фигурата, можно е точно да се предвиди на кои здравствени проблеми сте склони.

Видот на фигурата во голема мера е определен од генетиката. Сепак, лошиот начин на живот, прејадувањето и физичката неактивност предизвикуваат дебелина. Врз основа на местото каде што се концентрирани килограмите , можете да одредите на кои органи треба да обрнете внимание.

Сало на стомакот. Ако вишокот наслаги се акумулира во оваа област, вие сте изложени на ризик од дијабетес и срцеви заболувања . Лекарите го објаснуваат вака: Маснотијата која се концентрира на перитонеалните органи, го нарушува панкреасот и ги затвора лумените на коронарните артерии.

Една неодамнешна студија на Харвард покажа дека тоа може да доведе до спазам на мускулите на долниот дел на ногата, што предизвикува силна болка. Поради таложење на маснотии на овој дел од телото, можно е да се доживее периодично спиење како и пад на расположението.

Масти на грбот. Најмалку штетни се мастите на грбот или таканаречените „спојлери“. Имено, таложењето на масни наслаги во овој дел, во мали количини, има предности. Тие произведуваат вредни амино киселини со спречување на таложење на висцерална маст на црниот дроб и срцето. Тие ја одржуваат хормоналната рамнотежа кај жените, овозможувајќи им да останат здрави долго време. Ако имате тенденција да ја задржите тежината на ова место, ризикот од болест е минимален во вашиот случај.

Проблематични колкови. Во Данска, истражувањата покажаа дека пошироките колкови се почести кај пациенти кои имаат проблеми со кардиоваскуларниот систем. Од друга страна, луѓето со оваа „проблематична“ зона имаат добар метаболизам и дигестивен тракт .

Големи гради. Доколку голем процент на маснотии се задржуваат во градите, голема е веројатноста дека ќе имате чести болки во грбот. Истражувањето исто така покажа дека овие луѓе имаат поголема веројатност да страдаат од дијабетес тип 2.

Силни листови. Доколку забележите дека на листовите се насобирало големо количество маснотии, задолжително консултирајте се со лекар. Понекогаш едемот и стагнацијата на лимфната течност се манифестираат на овој начин во случај на кардиоваскуларни заболувања и проширени вени.
Овој симптом е карактеристичен и за нарушен проток на крв и затнати артерии со згрутчување на крвта .

Масти на вашите раце. Масните наслаги на мускулите на рацете укажуваат на недостаток на активност и „седентарен“ начин на живот. Има некои истражувања кои покажуваат дека силните раце се директен пат до рана сmрт од физичка неактивност, срцеви заболувања и мозочен удар .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *