May 17, 2024

Money success concept. 100 dollar bills in businessman jacket pocket. Symbol of success and wealth.

Ако не ги научиме нашите деца паметни лекции за пари во раните фази од животот – од градинка до адолесценција – тие веројатно ќе згрешат кога ќе пораснат. Милионерот Мајкл Џардни открива што не ги учел своите деца кога биле мали, а тоа се работи кои се пресудни за финансискиот успех на секој човек.

Мајкл Џардни е најпродаваниот автор и има напишано дури осум книги, меѓу кои „Богати навики, лоши навики“ и „Како да се развие мултимилионско портфолио на средства“. Тој е и инвестициски консултант и водител на подкаст Мајкл Џардни.

„Гледајќи наназад, на 67-годишна возраст, една од моите најголеми родителски грешки е тоа што не и давав приоритет на финансиската писменост на моите деца. Тоа е малку иронично, ако се земе предвид дека целата моја кариера отсекогаш се вртеше околу личните финансии.
Моите деца сега се возрасни и веќе имаат свое потомство. Но, кога би можел да се вратам во времето, еве кои лекции би им ги всадил кога биле мали:

Можеби ќе треба да почекате пред да купите нешто што го сакате. Децата треба да научат дека ако навистина сакаат нешто, треба да почекаат додека не заштедат доволно пари за самите да го купат.

Проблемот е што сите ние го сакаме најдоброто за нашите деца, па затоа е вообичаена замка родителите да им даваат на своите деца се што мислат дека пропуштиле додека растат. Трамболина во дворот? Може. Сосема нова облека секоја сезона? Може. Нова играчка секој викенд? Може.

Ако тоа е вашиот стил, резултатот може да биде дете со многу нетрпелив став и насочено кон моментално задоволување.
Трпението е клучно. Наместо веднаш да му купите играчка од 20 долари за вашето дете, заштедете 5 долари неделно за еден месец. Многу повеќе ќе ја ценат таа играчка бидејќи вложиле дополнителен напор да ја заработат.

Оној што ќе умре со најмногу играчки не е победник Сите сакаме да имаме работи. Но, очекувањето е страшен непријател на управувањето со парите.

„Другата половина живее“ во големите списанија и на социјалните мрежи. Се слави нивниот начин на живот, поради што многумина од нас сметаат дека треба да се трудиме во животот – само за да бидеме еден од оние кои „имаат повеќе“ во светот.

Но имотот не прави богат живот. Искуствата и луѓето – работи што не можат да се купат со пари – ве прават навистина богат. Според мене „вистинско богатство“ е она што ти останува ако ги изгубиш сите пари и имот.
Колку побрзо почнете да штедите, толку побрзо ќе растат парите. Користењето сложена камата за зголемување на вашето богатство не се потпира само на пари – туку и на време.

Всушност, со оглед на доволно време, комбинирањето (што се случува кога заработувате камата и за парите што ги заштедувате и за каматата што ја заработувате) е толку ефикасно што Алберт Ајнштајн ја нарече најмоќната сила во универзумот. Кога ги охрабрувате вашите деца да почнат да штедат и инвестираат што е можно порано, поголема е веројатноста дека ќе ја обезбедат својата финансиска иднина.

Обрнете повеќе внимание на пасивните приходи. Не сите приходи се создадени еднакви. Некои текови се линеарни, а некои се пасивни. Линеарен приход е она што го добивате од работа. Можеби работите еден час и добивате плата секоја втора недела за часовите што ги работите. Тоа е тоа. Доколку не се појавите на работа, нема да ви бидат платени.
Пасивен приход е кога работите еднаш, но продолжувате да ви се плаќа одново и одново од работата што повеќе не работите. Начинот на збогатување е да имате пасивен приход, без разлика дали одите на работа или не.
Вака мислат инвеститорите во недвижности: на почетокот работат долги часови, штедат депозит, а потоа го инвестираат. Сега нивните пари почнуваат да работат за нив и продолжуваат да им даваат солиден поврат на инвестицијата „пасивно“ во форма на раст на капиталот и поврат на киријата.

Денешниот долг е еднаков на утрешната мизерија Кога сме млади, тежнееме да размислуваме што ќе не прави среќни денес, а не утре или за 10 години. За жал, тоа е она што доведува до многу долгови на кредитни картички или недостаток на пензиски заштеди.
Научете ги вашите деца дека денешниот долг ќе им ја одземе утрешната заработка, бидејќи тие жртвуваат пари кои се уште ги немаат. Ограничувањето на долговите кога сте помлади ќе значи дека подоцна ќе имате поголема контрола врз вашите лични финансии.

Среќата се создава со напорна работа. Многумина од нас сакаат да го припишуваат успехот на другите на „среќата“. Можеби овие успешни луѓе биле „на вистинското место во вистинско време“ или можеби „ја познавале вистинската личност“. Но, вистинските успешни луѓе работат многу долго за да го достигнат врвот на одбраната област или цел што си ја поставиле.

Ако можете да најдете нешто за кое сте страсни и од кое живеете, многу е поголема веројатноста да постигнете големи работи, вклучително и финансиска слобода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *