July 17, 2024

Мудрата порака на отец Тадеј – Како да се остварат молитвите!
во разговорот со Владе Јеротиќ , отец Тадеј рече: „Бог е неостварлива енергија, а човекот носи неостварлива енергија во себе. Кога овие две енергии ќе се усогласат, каков рај веќе овде на земјата, каква радост и сеопфатна љубов“.

Молитвите и нашите желби кои доаѓаат од отворено срце секогаш имаат шанса да се остварат. Животот многупати ни покажа дека она што често го мислевме дека е невозможно одеднаш станува возможно и тече од желбите и соништата во нашата реалност.

Но, за жал, често негуваме сомнежи кои блокираат, попречуваат и не ни дозволуваат да живееме живот во среќа, мир и просперитет.

Позната е изреката на отец Тадеј – „Какви се мислите, таков ви е животот! Замислете колку би се промениле нашите животи доколку постојано негуваме добри и позитивни мисли и развиваме верба, вистинска вера дека се ќе биде добро.
Кога ќе се ослободиме од сите блокади и наметнати ограничувања и ќе живееме како слободен човек со многу избори, тој што избира добро и позитивно, многу врати се отвараат.

Токму за ова зборуваше отец Тадеј , а една од неговите мудри пораки открива како да ги реализираме нашите молитви и аспирации: „Ако сакаме Бог да ни помогне, потребно е да ги отфрлиме очекувањата, но и верувањата и ограничувањата што ни ги наметнува или околината или родителите или далечните предци.

Ако се ослободиме од сето тоа, најсоодветното и најсовршеното нешто ќе дојде во одреден момент. Никогаш не не знаеме како. За да го прифатиме тоа изненадување, треба да го дозволиме.

Бог работи со Своите енергии на најпрекрасни и најмистериозни начини. Ако дозволиме да работи за нас, ако веруваме и веруваме со целото свое срце, сè ќе ни дојде без никаков напор“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *