April 13, 2024

Експертите велат дека крвната група може да открие на кои болести сме подложни

Крвните групи често се поврзуваат со одредени болести. Иако не е целосно потврдено, се верува дека одредени крвни групи се повеќе склони кон некои болести, тие се поврзани со психолошките профили на личноста, но и со одреден начин на исхрана.

Крвните групи се наследни карактеристики, кои се разликуваат во антигени на површината на еритроцитите. Повеќето научници нагласуваат дека сите истражувања за поврзаноста на одредени болести и крвни групи се базираат на мал примерок.

Еве што покажа истражувањето: Помал ризик од срцеви заболувања. Некои истражувања тврдат дека ризикот од коронарна срцева болест е помал за луѓето кои имаат крвна група О. Не е целосно познато зошто е тоа така, а според некои ставови, одредени крвни групи се поврзани со протеини, кои влијаат на згрутчувањето на крвта.

Некои крвни групи ги привлекува раkот на желудникот Крвните групи А, АБ и Б се сметаат за изложени на поголем ризик од одредени видови на раk. Се тврди дека луѓето со крвна група А имаат поголема веројатност да добијат раk на желудникот. Исто така, се смета дека инфекцијата со H. pylori е почеста кај луѓето со крвни групи А, АБ и Б. Особено, луѓето со крвна група А имаат поголема веројатност да добијат раk на желудникот.

Проблем со меморијата. Една мала студија ги разгледа крвните групи на луѓе со проблеми со меморијата. Утврдено е дека крвната група АБ има повеќе когнитивни потешкотии во споредба со другите групи. Експертите предупредуваат дека ова истражување најчесто се правело на мали групи луѓе и затоа не може да се извлечат општи заклучоци.

Раkот на панкреасот е чест во 3 крвни групи. Крвните групи А, АБ или Б се фактори на ризик за раk на панкреасот. Молекулите на црвените крвни зрнца од типот А и Б го стимулираат растот на бактериите H. pylori, што ги прави поголеми шанси да развијат раk на панкреасот.

Стресот потешко го поднесува Крвна група А Поради стрес, во телото се зголемува нивото на кортизол – хормон на стресот. Луѓето со крвна група А имаат повеќе кортизол, па потешко ги поднесуваат стресните ситуации, се нагласува во некои истражувања.

Маларијата не сака крвна група О Крвната група О може да обезбеди одредена заштита од оваа болест, која се пренесува преку заразен комарец. Паразитот што предизвикува маларија е потешко да се врзе за крвните клетки од типот О, велат научниците.

Луѓето со 0 крвна група имаат поголема веројатност да страдаат од чир. Пептичен улкус или чир е ограничено оштетување на слузницата на желудникот или дуоденумот. Според некои истражувања, луѓето со крвна група О имаат поголема веројатност да заболат од чир.

Тромбозата им се заканува на луѓето од 3 крвни групи.Венска тромбоза или тромбоемболизам е состојба кога се формира згрутчување на крвта (тромб) во вената и предизвикува нејзино затнување, најчесто во вените на долниот дел од ногата, горниот дел од ногата или карлицата. Емболија се јавува кога дел или целиот згрутчување се одделува, а потоа венската циркулација го носи понатаму во крвотокот. Згрутчувањето на крвта понекогаш може да стигне до белите дробови. Истражувањата покажуваат дека луѓето со крвна група А, Б или АБ имаат поголем ризик да заболат од оваа болест.

Подолг животен век Се верува дека луѓето со крвна група О имаат подолг животен век. Истражувачите кои го застапуваат овој став веруваат дека крвната група О е помал ризик фактор за кардиоваскуларни болести.

Крвните групи влијаат и на плодноста. Крвната група исто така може да влијае на плодноста. Едно истражување покажа дека жените со крвна група О имаат помалку здрави јајца. Истражувањата покажаа дека жените со крвна група 0 имаат пониски резерви на јајниците од другите крвни групи. Потребни се дополнителни истражувања за да се потврди ова, засега нема дефинитивен одговор.

Дијабетесот е почест во две групи. Дијабетесот тип 2 е почест кај крвните групи А и Б, иако научниците не можат точно да кажат колку е тоа точно.

Мозочниот удар им се заканува на луѓето со АБ група. Луѓето со крвна група АБ имаат поголем ризик од мозочен удар. Експертите тоа го објаснуваат со фактот дека згрутчувањето на крвта е почеста кај луѓето од оваа крвна група.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *