February 23, 2024

Д-р Несторовиќ е познат како лекар кој секогаш нуди практични совети кои влеваат верба во исцелување. Тој е познат и по неговиот неконвенционален пристап кон пациентите и народните лекови. Тој не крие дека лекарот не е тука само за да пишува рецепти, туку мора да размислува и за психата на пациентот.

Тој вели дека најтешко е да се промени мозокот на докторот: Цел живот работев со многу пациенти, а најтешки се оние каде медицината не може многу и кои имаат лоши прогнози. Важно е лекарот да има позитивен став кон нив, што го зголемува здравјето на пациентот.

Класичната медицина е ок, но време е да преминеме на повисоко ниво каде што не може да помогне. Во книгата дадов бројни примери на билки и препарати кои можат да имаат големо влијание на многу, дури и на најтешките болести . Ми се допаѓа тој концепт на интегративна медицина во кој ги применувате принципите на класичната медицина со се што мислите дека може да биде корисно за пациентот, но за жал е комплицирано за лекарите.

Д-р Несторовиќ додава дека таквиот пристап бара дополнителна едукација и обука за нешто што е спротивно на она што го учат на факултет:

Кога ќе ги комбинирате ајурведските растенија во третманот, резултатите се спектакуларни, а во книгата има многу примери од литературата. Мојата болест ми помогна да го променам начинот на размислување.

Во тоа време бев во ситуација никој да не ми постави дијагноза, се чувствував лошо, а резултатите ми беа добри. Се ми беше супер, само јас не бев супер, што беше многу депресивно да ги слушаат моите колеги, сериозни професори и доктори кои не знаат што ми е, и предлагаат некои лекови.

Еден од ефектите на лековите за висок крвен притисок што ги примив беше таков што за малку ќе се онесвестев колку што ми падна притисокот. Лекарите не се ни свесни колку пациенти одат на алтернативни терапии, тие користат шаманска медицина.

Шаманизмот е вроден дар, а нивниот психички ефект врз луѓето е моќен. Тие даваат надеж, а тоа никогаш не треба да се потцени. Знаеме дека 30, 40% од ефектот на лекот доаѓа од верувањето во тој лек. Вербата и надежта го забавуваат текот на болеста, пренесува ordinacija.tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *