May 21, 2024

Интелигенцијата секако е многу корисна и убава особина, која треба да се развива, колку што е во наша моќ.

Тоа ви дава можност добро да ги читате луѓето, лесно да решавате деловни задачи, детално да планирате патувања или настани, сами да откриете како да поправите домашен апарат и секогаш да знаете што да кажете.

Меѓутоа, како што ништо во животот не е само црно или само бело, така и натпросечниот коефициент на интелигенција не е сосема добра работа, бидејќи може да донесе одредени, специфични проблеми.

На интернет платформата Quora, еден корисник го постави прашањето: „Кога интелигенцијата е проклетство?“. На ова прашање во коментар одговориле повеќе од 100 луѓе, зборувајќи за предизвиците да се живее со натпросечен коефициент на интелигенција.

  • Ова се 6-те најинтересни и најреални одговори со кои веројатно повеќето луѓе можат да се поистоветат.

Сите имаат лудо високи очекувања од вас. Еден корисник изјави нешто многу интересно. Според неа, кога си интелигентен, а другите тоа го знаат и гледаат, сите мислат дека си најдобар во сè, што донекаде ти оневозможува да разговараш со други луѓе за работи кои те угнетуваат или повредуваат.

Стануваш толку внимателен и не сакаш да ризикуваш од чист страв од загуба – напишал друг корисник. Притисокот од високите очекувања на околината се појавува уште во детството, а некои истражувања покажале дека родителите се повеќе ги притискаат своите деца, бидејќи тие се повеќе се загрижени за своите достигнувања во училиштето.

Размислувате наместо да чувствувате. Науката сè уште не може да ја објасни врската помеѓу емоциите и високата когнитивна интелигенција. Меѓутоа, бидејќи постојат неколку видови на интелигенција, вклучувајќи ја и емоционалната интелигенција, јасно е дека постои одредена корелација, а некои истражувања сугерираат дека високата емоционална интелигенција, кога станува збор за работата, би можела да го компензира недостатокот на когнитивни способности.

Луѓето со висока когнитивна интелигенција можат да ги разберат нивните чувства, но понекогаш е тешко да се борите со нив, поради ниската емоционална интелигенција.
Некои луѓе често физички ги живеат своите чувства. Тие врескаат, трчаат, викаат, плачат, танцуваат, скокаат од радост, а кога ќе завршат со тоа, сите тие чувства се уште се во нив – напишал еден корисник.

Размислувате премногу. Земајќи ги предвид сите фактори, анализирајќи, набљудувајќи, повторно набљудувајќи, прилагодувајќи ја анализата и ротирање на истиот процес одново и одново. Така живеат интелигентните луѓе кога се соочуваат со проблем.

Овој исцрпувачки процес е карактеристичен за многу интелигентни луѓе. Дека тоа е вистина покажало и истражување спроведено во 2015 година, кое покажало дека интелигентните луѓе размислуваат и повеќе се грижат.
Разберете дека сè е осудено на смрт и ништо не е навистина важно. Барате одговори и тоа ве полудува – напишал еден корисник.

Не знаете што точно е „напорна работа“. Дали мислите дека ниту една работа не е премногу тешка или напорна? Кога ќе погледнете во вашето минато и ќе се сетите на вашите училишни и факултетски денови, дали забележувате дека навистина никогаш не сте се мачеле премногу за вашите обврски?
Иако ова може да изгледа како добра работа, вистина е дека високото ниво на интелигенција не води автоматски до успех, а многу интелигентни луѓе никогаш не развиле издржливост потребна за постигнување одредени цели и искуства, што може да доведе до проблеми подоцна во животот. .

Интелигенцијата станува проблем кога засегнатите на многу млада возраст ќе сфатат дека не мора да работат толку напорно за да бидат во тек и затоа никогаш не развиваат добра работна етика – напишал еден од корисниците.
Вистината на ова тврдење ја покажува истражувањето кое ја испитувало врската помеѓу одредени видови интелигенција и чувството за должност. Се испостави дека натпросечно интелигентните луѓе често чувствуваат дека не мора да работат толку напорно за да ги постигнат поставените цели.

Знаеш што не знаеш и тоа те „уbива“. Во психологијата постои феномен наречен Денинг-Кругер ефект. Во принцип, помалку интелигентните и паметните луѓе се помалку свесни за своето незнаење и се однесуваат како да знаат сè, самоуверено презентирајќи ги своите ставови и „факти“ кои најчесто ги подигнале на Интернет, без никаква проверка на нивната точност.

Таквите луѓе го изразуваат своето мислење како апсолутна вистина и многу е тешко да се убедат во спротивното. Високо интелигентните луѓе, од друга страна, секогаш се свесни дека можат да продолжат да го шират своето знаење и затоа помалку го ценат знаењето што веќе го поседуваат.

Ова може да биде исцрпувачки. Веројатно често се преправате дека сте паметни. Интелигентните луѓе понекогаш, ако имаат таков карактер, треба да бидат спасители на светот. Свесни за глупоста на луѓето околу нив, тие имаат тенденција да ги поправаат другите луѓе.

Ова однесување често може да доведе до конфликт, бидејќи интелигентна личност потоа се однесува како да гледа некого „одозгора“. Сепак, потребно е да покажете малку чувствителност, па дури и понекогаш да молчите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *