April 16, 2024

Кога ќе го прочитате ова, ќе се запрашате каде е границата на човечката суровост

Развојот на медицината често значи повеќе спасени животи . Меѓутоа, за да дојдат до нови откритија, некои научници забораваат на основните етички принципи.

Се чини дека некои научници, во име на науката, одлучија дека целта ги оправдува средствата. Ви претставуваме девет медицински експерименти кои во голема мера се во спротивност не само со Хипократовата заклетва , туку и со некои други морални принципи.

ТРОЈЦА ИДЕНТИЧНИ СТРАНЦИ. Во текот на 60-тите и 70-тите години на минатиот век, психолозите Питер Нојбаер и Виола Бернард спроведоа таен експеримент кој вклучуваше одвојување на близнаците веднаш по раѓањето и нивно испраќање во згрижувачки семејства. Целта на експериментот беше да се утврди колку генетиката и воспитувањето можат да влијаат врз формирањето на однесувањето и личноста. Експериментот бил финансиран од Националниот институт за ментално здравје во САД, а жртви биле тројца – Роберт Сафран, Еди Галанд и Дејвид Келман.

Таен експеримент излезе на виделина кога тројцата браќа се запознале сосема случајно во 1980 година. Нивната физиономија била премногу слична, што веднаш предизвикало сомнеж и го потврдило фактот дека тие се поврзани по крв Меѓутоа, набрзо биле откриени ужасните последици од нивната разделба. Сите тројца страдале од депресија и анксиозност во одреден период од животот.

За нивната необична судбина е снимен филмот „ Тројца идентични странци“ , кој неодамна беше премиерно прикажан на „ Санденс фестивал“ . За жал, присутни беа само Роберт и Дејвид.

Еди Галанд, по долга борба со депресијата , си го одзел животот на 33-годишна возраст, оставајќи зад себе сопруга и ќерка.
Интересен е фактот што Питер Нојбаер и Виола Бернард не покажаа никакво сожалување или срам поради нивното длабоко убедување дека направиле добро за децата и им дале шанса индивидуално да ги развиваат своите личности .

НАЦИСТИЧИ МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ Некои од најозлогласените медицински експерименти на сите времиња биле спроведени за време на Втората светска војна од страна на Јозеф Менгеле, член на единиците на СС на Хитлер и лекар во логорот Аушвиц. Менгеле ги издвои близнаците од возовите што ги носеа затворениците во логорот, за понатаму да ги искористи за експерти чија цел беше да ја докажат теоријата за расна надмоќ на Ариевците . Многу учесници умреле за време на експериментот.
Освен што ги собирал очите на своите мртви „пациенти“, Менгеле ги користел затворениците во логорот и за експерименти со заразни болести, хемиско оружје и авијација. Експериментална стерилизација е подложена и на голем број притвореници. Некои од лекарите кои ги спровеле овие и слични експерименти биле кривично гонети по Втората светска војна, додека Менгеле побегнал во Бразил каде што починал од срцев удар во 1979 година.

ЈАПОНСКА ЕДИНИЦА 731 Во текот на 1930-тите и 1940-тите, јапонската царска армија водеше биолошка војна и спроведе медицински експерименти врз кинески цивили. Се проценува дека бројот на жртвите бил околу 200 илјади. Злосторствата вклучуваат ширење на колера над бунарите за вода за пиење и принудување на затворениците да маршираат во текот на зимата за да го одредат најдобриот третман за смрзнатини.
Поранешните припадници на оваа единица со медиумите го споделија фактот дека приведените биле затворени во гасни kомори каде се испуштал отровен гас. Притисокот во коморите бил толку силен што на притворениците им излегле очите и нивните тела физички се распаднале.

СТУДИЈА ЗА ЧУДОВИШТЕ Во 1939 година, група дефектолози кои работеле на Универзитетот во Ајова решиле да ја докажат теоријата дека пелтечењето е дел од наученото однесување предизвикано од стравот на децата од јавно говорење. Тие сакале да ја докажат својата теорија со експеримент кој имал за цел да предизвика пелтечење кај децата кои живееле во блискиот дом за сираци, велејќи им на децата дека се предиспонирани да почнат да пелтечат во иднина.
Научниците седеле до децата и им рекле да покажуваат знаци на пелтечење и дека не треба да зборуваат доколку не се сигурни дека ќе зборуваат правилно. Експериментот не предизвика пелтечење, но ги направи некогаш живите деца вознемирени, повлечени и тивки. Некои од децата го тужеа универзитетот кога пораснаа и добија отштета од приближно еден милион долари.

ЗЛОСТОРСТВАТА НА БУРК И ХЕЈЛ. Единствените трупови што можеле да се користат во Британија за анатомска дисекција и истражување до 1830 година биле оние што дошле како резултат на убiството. Бидејќи убiствата биле ретки во тоа време, многу анатомисти дошле до идеја да купуваат трупови од разбојници на гробови . Сопственикот на пансионот во Единбург, Вилијам Бурк и неговиот пријател решиле да одат чекор понатаму со овој бизнис. Од 1827 до 1828 година, овие двајца мажи удавија десетици гости и ги продадоа нивните тела на анатомистот Роберт Нокс . Бурк подоцна беше обесен за неговите злосторства.

ХИРУРШКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ ВРЗ РОБОВИ. Таткото на модерната гинекологија, Џејмс Мерион Симс, се стекна со слава изведувајќи експериментални хируршки зафати на робови . До денес, тој се смета за контроверзна личност поради начинот на кој неговите робови се оперирани со везико-вагинални фистули.
Мокрењето на жена со фистули, отвори меѓу гениталиите и мочниот меур, било незапирливо и затоа честопати одбивало од околината, но и од лекарот. Симс вршеше операции без анестезија, делумно затоа што анестезијата беше нова во тоа време, но делумно и затоа што Симс веруваше дека операциите не се доволно „болни“ за да се оправда употребата на анестезија.

ИСТРАЖУВАЊЕ НА СИФИЛИС ВО ГВАТЕМАЛА. Помеѓу 1946 и 1948 година, беше финансираа студија која вклучуваше намерно ширење на сифилис меѓу затворениците и ментално болните луѓе во Гватемала. Целта на студијата би била да се тестираат хемикалии за да се спречи ширењето на болеста. Истражувачите ги заразиле и учесниците во експериментот со тоа што им платиле да имаат сексуални односи со заразени проститутки, како и со создавање рани на кожата на пенисот, на кои потоа ја ставале бактеријата сифилис.

ТАСКИГИ СТУДИЈА. Најголемиот етички неуспех медицинска етика траеше цели 40 години . Во текот на 1932 година, според Центарот за превенција и контрола на болести, Американскиот институт за јавно здравје започнал да ги проучува ефектите на нетретираниот сифилис врз здравјето . На учесниците во експериментот им било кажано дека ќе добијат лек за сифилис, што не се случило. Научниците всушност ја следеле прогресијата на болеста кај 399 Афроамериканци во Алабама. Во 1972 година, напис во весник кој ја откри оваа студија на јавноста ги принуди експертите да го прекинат овој експеримент.

ЕКСПЕРИМЕНТ ВО ЗАТВОР НА УНЕВЕРЗИТЕТ ВО 1971 ГОДИНА, Филип Змбардо, професор по психологија на Универзитетот Стенфорд, одлучил да спроведе експеримент кој ќе го тестира човечкото однесување или, поконкретно, ќе одговори на прашањето „ што се случува кога добрите луѓе ги ставате во лоши ситуации?“.
Експериментот е замислен како симулација на затвор кој требало да трае две недели. Експериментот беше нагло прекинат по шест дена бидејќи беше откриено дека експериментот е лажен . Зимбардо им плаќал на студентите да глумат чувари и затвореници, а потоа ги принудувал да постапуваат исклучиво според неговите упатства. Тоа ги навело „ чуварите “ да се однесуваат многу сурово кон „ затворениците “ кои се преправале дека се лути и испаничени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *