June 25, 2024

A black and white kitten is licking a finger with its rough tougue

Мачките се загадочни суштества. Иако се прекрасни миленичиња, нивното однесување често знае да не збуни
На пример, дали некогаш сте се запрашале зошто мачката ве лиже?

За тоа има повеќе причини, а во интервју за Newsweek експертите споменаа некои од нив.
„Ако вашата мачка почне да ве лиже додека се гушкате, можно е да се обидува да покаже наклонетост и да се дружи со вас“, вели експертот за заштита на мачки, Даниел Камингс.

Мачките обично лижат да се исчистат, користејќи го својот јазик за да ја отстранат нечистотијата и вишокот крзно од нивното тело. Меѓутоа, ако се во иста социјална група со друга мачка, тие можат да го користат својот јазик и да се негуваат една со друга. Тоа им помага да воспостават блиски односи, а тоа понекогаш може да се случи меѓу видовите објасни тој.

Мачките можат да покажат наклонетост и на многу други начини, како што се контакт со очи, говор на телото и правење звуци како предење.

Тие собираат мириси. Мачките лижат за да се измијат, но можат и нас да нè излижат за да го соберат нашиот мирис – вели Анита Келси, бихејвиорист за мачки и автор на „Ајде да зборуваме за мачките“. – Мирисот на телото или потта, исто така, може да ги возбуди мачките, поради што понекогаш не мирисаат под пазувите.

Мачките имаат многу добро сетило за мирис, 14 пати посилно од луѓето. Тоа е примарен начин на кој тие ги идентификуваат луѓето и предметите, а имаат повеќе од 200 милиони сензори за мирис во носот, во споредба со пет милиони луѓе.

Камингс додаде дека друга причина за лижење е споделувањето на сопствениот мирис.
„Тоа им помага да покажат дека другата мачка е дел од нивната социјална група и може да и се верува“, рече тој. – Доколку ве лиже, вашата мачка би можела едноставно да ве означи како безбедна и да ви даде до знаење дека сте дел од семејството.

Тие се чувствуваат добро. Освен што собираат мириси, негуваат и покажуваат наклонетост со лижење, мачките уживаат и во тоа. Камингс открил дека ослободува ендорфин во нивниот мозок, поради што се чувствуваат добро.

Им дава природно задоволство, па разбирливо е дека тоа можат да го направат во секоја прилика, дури и ако тоа значи дека ќе ве лижат вас наместо себе.

Иако лижењето е нормално и главно позитивна работа, кога вашата мачка ќе почне да лиже премногу, тоа може да биде и лош знак. Поради ослободување на ендорфин кога мачката е под стрес, можеби е неопходно да се користи лижење за да се ослободи од анксиозноста.

Ова може да се манифестира како компулсивно прилагодување, познато како психогена алопеција, што може да биде предизвикано од промена на рутината или околината.

„Ако премногу ве лижат вас или самите себе, може да се чувствуваат под стрес или вознемиреност, затоа однесете ги на ветеринар за да видите дали може да ви помогне да ја идентификувате причината“, предупредува Камингс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *