June 21, 2024

Се верува дека тие го подобруваат протокот на енергија низ домот.
Фенг шуи е популарна кинеска филозофија која го нагласува просторот и распоредот на предметите во куќата бидејќи се верува дека тоа влијае на протокот на енергија, благосостојба и хармонија.

Клучот за оваа филозофија е дека треба да имате пет природни елементи во куќата – вода, метал, оган, дрво, земја – за да ја балансирате вашата енергија.
Оние кои веруваат и практикуваат филозофија на фенг шуи споделуваат со нас кои пет работи треба да ги имате во вашиот дом за да ја зголемите можноста за напредок во работата, љубовта, но и здравјето.

1. Ароматични предмети
Мирисите можат да предизвикаат одредени емоции, да не потсетуваат на убави или помалку убави моменти од минатото и да создадат пријатна атмосфера во собата. Миризливи свеќи, есенцијални масла, миризливи стапчиња се одличен избор доколку сакате да направите позитивни промени во домот.

2. Огледало
Многубројни народи ги поврзаа мистичните дејствија со оваа тема, а фенг шуи особено го нагласува своето изразено својство на енергетски проводници. Но, многу е важно каде ќе го ставите огледалото! Ќе направите голема грешка ако го поставите огледалото онаму каде што го рефлектира прозорецот или влезната врата , треба да обрнете посебно внимание на тоа како ќе го поставите огледалото во ходникот.

3. Светилка
Светлината што ја емитуваат светилките се смета за замена за елементот оган. Ако вашата куќа е свртена така што немате доволно природна светлина, треба да набавите мисирки како светилка која ќе го компензира недостатокот на светлина. За правилно насочување на позитивната енергија се препорачуваат светилки и други светлосни емитери со кружен облик.

4. Предмети за организирање на нештата
Работите организирани и поставени можат да го привлечат здравјето и благосостојбата на семејството. Шкафовите за поставување работи и други предмети кои се користат за тоа ќе ви го расчистат просторот. Покрај тоа, се препорачува на секои два или три месеци да се ослободувате од непотребните работи.

5. Растенија
Растенијата во домот носат бројни придобивки, покрај тоа што имаат смирувачки ефект и се одлични прочистувачи на воздухот. Растенијата во просторијата во која живеете носат духовна хармонија, но и овде е клучно да ги поставите на вистинските и специфични места.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *