July 17, 2024

Вашето дете сфатило како да поставува прашања, и што и да кажете, големи се шансите да го следи неговото – зошто? „Денес е убав ден“ – ќе речете, а вашето малечко нема да ја пропушти приликата да праша „зошто?“.

Ќе се обидеш да објасниш, но само ќе се свртиш и ќе завршиш лут на „затоа што реков“. Додуша, тоа не е начин за пофалба да завршите разговор, но што друго ви останува?

На почетокот изгледа убаво, но по некое време може да биде тешко. Откривме како да го решиме ова вечно прашање.
Зошто децата толку често користат „зошто“?

Прашањето “зошто?” всушност е директен одговор на брзиот раст на левата хемисфера на мозокот на детето во период од 18-30 месеци. Тоа е делот одговорен за вештините за логично размислување како што се математика, читање и пишување. Тоа е исто така прашање што им овозможува на децата подобро да го запознаат и разберат светот околу нив.

Значи, кој е најдобриот одговор на „зошто“? Ако сте одговориле на сите логични прашања во последните 2 часа, единствено што ви преостанува е да ја свртите сцената и да му ја вратите на детето истата мерка. Кажи го следново – „НЕ ЗНАМ, ШТО МИСЛИШ ТИ?“ Ова прашање бара детето да ги користи претходно зачуваните податоци и да дојде до одговорот што го бара од вас. Пред тоа, секогаш внимавајте детето да има доволно информации за што зборувате.

Пример: Ако му кажете на вашето дете дека мора да облече јакна пред да излезе, има доволно искуство дури и на три години за да знае зошто го барате тоа од него.

Но, ако кажете „изгледа дека може да врне денес“, детето најверојатно ќе ве праша „зошто“ (ти го кажуваш тоа), а потоа нема да може само да излезе со одговор ако го прашаш „ што мислиш?” бидејќи нема доволно знаење за времето за да може да заклучи дека ќе врне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *