July 22, 2024

На пример, многумина, во својата желба да пофалат некого, ќе кажат „алал вера“ наместо „браво“ или „секоја чест“, но нема сомнеж дека малкумина го знаат потеклото на овој израз.

Има поговорки и изрази кои многу често ги користиме во секојдневните разговори, без да знаеме што навистина значат.

На пример, многу луѓе, во својата желба да пофалат некого, ќе кажат „алал вера“ наместо „браво“ или „секојa чест“, но нема сомнеж дека малкумина го знаат потеклото на овој израз.

Тоа води до времето на најстрогото владеење на Турците на овие простори, а зборот „алал“ или „халал“ доаѓа од арапски и буквално значи „дозволено“, па затоа терминот „алал вера“ или „алал“. ти вера“ во буквален превод значи „Исламската религија ти дозволува (да направиш нешто)“.

Кај нас со текот на времето доби сосема поинакво значење и често се користи иронично – кога сакаме да укориме некој што направил или рекол нешто што мислиме дека не е во ред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *