July 18, 2024

Повеќето студии се фокусираа на придобивките од растителна исхрана со многу шарени овошја и зеленчук и ограничен внес на додадени шеќери, заситени масти, што препорачува здрав начин на живот и урамнотежени оброци за одржување на мозокот здрав.

Вистинските голтки можат да помогнат во концентрацијата, сознанието и одржувањето на вашата краткорочна и долгорочна меморија како што стареете.
Сепак, најважно е да престанете да практикувате лоши навики за пиење кои предизвикуваат губење на меморијата.

Премногу газирани и слатки пијалоци. Ако има еден вид пијалок што сакате да го ограничите за да го одржите вашиот мозок остар, тоа се слатките голтки како газирани сокови, овошни пијалоци, енергетски пијалоци и засладена газирана вода. Слатките пијалоци го зголемуваат ризикот од прекумерна тежина или дебелина, висок шеќер во крвта и развој на срцеви заболувања, а сето тоа е поврзано со зголемен ризик од Алцхајмерова болест и други видови на деменција.

Избегнувајте алкохол. Избегнувањето прекумерно пиење или пиење повеќе од еден пијалок на ден е една од најлошите навики за повеќето возрасни да се справат со благ когнитивен пад и деменција.

Според серија објавени студии и Здружението за Алцхајмерова болест, прекумерното консумирање алкохол документирало негативни ефекти врз краткорочната и долгорочната меморија.

Според научниците, прекумерните количини на алкохол го зголемуваат ризикот од висок крвен притисок, дијабетес, мозочен удар, атријална фибрилација и срцева слабост , што пак може да ја зголеми васкуларната деменција.

Сонот е важен Лошиот или недоволен сон е поврзан со зголемен ризик од Алцхајмерова болест , како и со нарушувања во учењето и когнитивните способности. Добриот сон му помага на мозокот да ги процесира и складира спомените и новите информации

Она што го пиете попладне и навечер може да ви го отежне мирниот сон. Избегнувањето на пијалоци со кофеин, како што се чај, кафе и енергетски пијалоци доцна попладне или навечер е добар начин да се осигурате дека она што го пиете нема негативно да влијае на вашата способност за добро спиење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *