July 18, 2024

Не е невообичаено да се слушне дека родителите принудуваат срамежливо дете да бакне далечен роднина што го видел еднаш во животот или да го крене гласот во ситуации кога малото дете не може да се опушти во нова ситуација. Непотребно е да се каже дека ова е лош пристап, но кој е добар?

Постојат неколку техники кои би можеле да помогнат, а најважното нешто што треба да се има на ум е дека сè мора да биде придружено со љубов, трпение, тактичност и нежност.

Не гледајте на срамежливоста како на слабост. Пред сè, треба да знаете дека вашето дете не е само срамежливо во непознати ситуации.

Повеќето деца се повлечени кога запознаваат нови луѓе. Ова е сосема нормално – почетната срамежливост е токму начинот на кој пристапуваме кон новиот простор и се снаоѓаме во него – истакнува за Huffington Post Corali Perez-Edgar од Институтот за општествени науки при Центарот за детски студии на Универзитетот во Пенсилванија.

Иако родителите најчесто се загрижени кога нивното дете е срамежливо, во некои ситуации тоа е очекувано и пожелно бидејќи детето ќе биде внимателно и чекор по чекор ќе го запознае светот околу него.

Не етикетирајте дете. Многу родители без размислување, кога нивното дете ќе се вклучи на средба со познаници на мама и тато на улица, велат: „Тој е срамежлив“ за да го отстранат сомнежот дека детето може да биде лошо воспитано. Експертите сметаат дека не треба да го правиме тоа – добар дел од оние кои биле тоа срамежливо дете се сеќаваат на моментот кога мама и тато го оправдувале пред странец.

„Не означувајте дете срамежливо“, вели педијатриската медицинска сестра Кејси Ренган од Детската болница во Лос Анџелес. – Обидете се да им објасните на другите дека вашето дете побавно се отвора кон другите, но потрудете се да не го етикетирате таквото однесување.

Дајте му шанса на детето да практикува социјализација. Дозволете му на детето да си игра со други деца или да комуницира со возрасните во контролирани услови и опуштена атмосфера. Многу е важно да не им вршите притисок и да не се срамат за да не создаваат отпор кон нови луѓе, ситуации и простори.

Постојат студии кои покажуваат дека кога срамежливите деца одат во предучилишна установа неколку дена во неделата или се дел од тим, можеби е доволно да им помогнеме да ја надминат срамежливоста и да научат нови вештини – вели Перез-Едгарова и додава дека тоа е работа. на вежбање.

Зборувајте отворено. Иако е важно детето да не се етикетира како срамежливо, подеднакво е важно да му се даде можност да се изрази и да објасни на свој начин како се чувствува во дадените ситуации. Перез-Едгарова советува да му поставувате едноставни прашања како „За што размислуваш денес? или „Дали ви се допаднаа часовите по пливање?“, бидејќи така ќе научат да зборуваат, да се изразуваат за се што ги мачи, вклучително и за срамежливоста.

Станува збор за тоа да му дозволиме на детето само да иди таму каде што се неговите граници и неговата почит – истакнува таа.
Ова може да биде особено важно за време на растењето и созревањето на детето, бидејќи тоа ќе биде доволно храбро да ви се отвори за можна анксиозност или интеграција во општеството.

Обрнете внимание кога е потребна дополнителна помош. Ако забележите дека срамежливоста на вашето дете оди до крајности: тој доживува бес секогаш кога го оставате во градинка, нема пријатели, не успева да се ослободи дури и во контролирани и пријатни услови итн., размислете за посета на специјалист. Ова е особено точно ако детето се приближува на училишна возраст.

Детето за кое треба да се грижите е дете кое никогаш не влегува во овие ситуации со насмевка, кое едноставно не успева да се опушти и да ја надмине срамежливоста.

Експертите ќе разговараат со детето и ќе се обидат да му помогнат, но не треба да се исклучи можноста дека станува збор само за таков тип на личност. Во тој случај најважно е прифаќањето. Нема ништо лошо во тоа некој да биде едноставно резервиран, а на родителите останува да му објаснат на детето дека е прекрасно токму онака како што е.

– Тоа не е проблем. Вашето дете е баш такво! – вели Перез-Едгарова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *