June 25, 2024

Тој беше среќен и стабилен човек. Тој отпатува на клупски состанок каде што беше истакнат член, на кој многу се радуваше

Некои мистерии го окупираат човештвото толку многу што тие се прераскажуваат и преиспитуваат одново и одново со децении и откако ќе бидат одиграни. Ова е една од оние мистерии за патник од авион кој засекогаш исчезнал среде авионски лет кој сè уште е нерешен!

На 29 април 1968 година, авион DC-3 полета од Илиноис за Далас, Тексас. Беше сончев ден, без ниту еден облак на небото.
Меѓу дваесет и тројцата патници беа Џеролд Потер, витален 53-годишник кој неодамна беше унапреден во осигурителна компанија и неговата сопруга Кери, една година помладата.

Во еден момент Потер се упатил кон тоалетот, кој бил во задниот дел на авионот. „Еве се враќам за момент“, само и рекол на сопругата, по што двајцата повеќе не се виделе!

Неколку моменти по неговото заминување, авионот благо се затресе. Под претпоставка дека станува збор за турбуленции, никој не обрна премногу внимание на настанот.

Кога Џеролд не се вратил по дваесет минути, неговата сопруга почнала да се грижи. „Можете ли да видите што го задржа мојот сопруг? Го нема веќе подолго време“, се обратила за помош кај стјуардесата.
Откако го слушнала барањето на патникот, стјуардесата се упатила кон опашката на авионот. Отприлика во исто време се запали светло во пилотската кабина, што покажува дека вратата од задниот дел на авионот е отворена.

Пилотот му наредил на копилотот да види што се случува без да ги вознемирува патниците. Кога копилотот дошол во тоалетот, забележал паника на лицето на стјуардесата.

“Имаме проблем! „Се чини дека еден патник исчезнал“, рекла таа, по што настанала паника меѓу вработените во летот.
При преглед на задниот дел на авионот, копилотот открил дека едната врата е малку подотворена, а бидејќи не била под голем притисок, не е предизвикана штета. Ланец кој служел како дополнително обезбедување за вратата бил на подот во близина.

Откако го слушнал извештајот на подредениот, пилотот заклучил дека г-дин Потер најверојатно се сопнал кога имало турбуленции, силно удрил во вратата и испаднал од авионот. Подоцна, сепак, било утврдено дека рачката на вратата треба да се ротира за 180 степени за да се отвори, што не било направено.

Понатаму, никој не слушнал никаков удар или крик, што би било очекувано доколку се случеше такво сценарио. За да бидат работите позбунувачки, во следните недели беше спроведена опсежна потрага по г-дин Потер во областа на неговото исчезнување, но телото никогаш не беше пронајдено.

Од друга страна, Кери ја отфрли приказната за самоубиството на нејзиниот сопруг како глупост.

„Тој беше среќен и стабилен човек. Тој отпатува на клупски состанок каде што беше истакнат член, на кој многу се радуваше. Ова едноставно нема смисла!“, експлицитно тврдеше таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *