July 14, 2024

И покачените и намалените нивоа на лимфоцити може да бидат привремени, но исто така може да укажуваат на болест.

Лимфоцитите се дел од леукоцитите, односно белите крвни зрнца и имаат одбранбена улога во организмот. Тие се формираат во коскената срцевина и се наоѓаат во крвта и лимфното ткиво. Имунолошкиот систем е сложена мрежа на клетки чии лимфоцити се важен дел, а не штитат од супстанции како бактерии, вируси или малигни клетки, пишува ekapija.rs.

Кои се оптималните вредности на лимфоцитите. Нивоата на лимфоцитите може да варираат во зависност од расата, полот, климата или начинот на живот. Сепак, одржувањето на бројот на лимфоцити кои циркулираат во телото со ниво што може да го одбрани е исклучително важно за функционирањето на имунолошкиот систем.

Некои лимфоцитни клетки се одговорни за одбрана од бактерии и вируси, додека други ги „напаѓаат“ клетките во телото кои не функционираат правилно. Премногу и премалку лимфоцити може да бидат знак на болест. Нормалниот опсег на лимфоцити кај возрасните е помеѓу 1.000 и 4.800 во 1 микролитар крв. Кај децата, нормалниот опсег е помеѓу 3.000 и 9.500.

Што се случува кога нивото на лимфоцити е високо. Нивоата на лимфоцитите над референтната вредност може да бидат минливи и безопасни, поради нормалната реакција на телото на инфекција или воспаление.

Причини Сепак, високото ниво на лимфоцити може да биде и знак за лимфоцитоза, што укажува на нешто посериозно. Лекарите обично го дијагностицираат бројот на лимфоцити поголем од 4.000 на 1 µL крв кај возрасните како лимфоцитоза. Сепак, овој праг може да варира поради различните лабораториски одредници и возраста на пациентот.
Некои од можните причини за лимфоцитоза се: вирусни инфекции, како што е ХИВ, бактериски инфекции, како што е Bartonella henselae (можна инфекција кога ќе ве изгребе мачка), паразитски инфекции, како што е токсоплазмоза
рак, како што е не-Хочкинов лимфом, реакција на лек, стрес.

Како можат лимфоцитите да се намалат? Нивото на лимфоцитите може да се врати во нормала самостојно или по пропишаната терапија. На пример, Epstein-Barr вирусот (EPV) е една од најчестите причини за ненормално високи нивоа на лимфоцити. Вирусот може да предизвика мононуклеоза, а лекарите можат да дадат лекови против болки и одмор како терапија, доколку формата на болеста не е посериозна.

Низок број на лимфоцити. Бројот на лимфоцити под нормалата исто така може да биде привремена состојба.
Причини. Абнормално нискиот број на лимфоцити, лекарите го нарекуваат лимфоцитопенија. За возрасни, тоа е обично помалку од 1.000 лимфоцити во 1 µL крв. Причината е: телото не произведува доволно лимфоцити, болест која ги уништува лимфоцитите, лимфоцити кои се заглавуваат во лимфните јазли.

Лимфоцитопенија може да се појави кај следниве болести или состојби: инфекции, како вирусен хепатитис, автоимуни заболувања, како што е лупус, стероидна терапија, рак на крвта, како што е не-Хочкинов лимфом, зрачење или хемотерапија.

Како може да се подигне нивото на лимфоцити. Лекарите не секогаш препорачуваат да се зголеми бројот на лимфоцити. На пример, кај луѓе кои имаат благи случаи на лимфоцитопенија без јасна причина, препорачливо е да се почека некое време и да се види дали состојбата сама се подобрува. Третманот на основната болест може да го зголеми бројот на лимфоцити.
На пример, лекарите можат да препишат антибиотици за лекување на бактериска инфекција, а тоа, кога ќе помине инфекцијата, ќе го врати нивото на лимфоцитите во нормала.

Какви видови лимфоцити постојат. Постојат два типа на лимфоцити, Б-лимфоцити и Т-лимфоцити. Тие се нарекуваат и Б-клетки и Т-клетки. И двата вида се добиени од матични клетки во коскената срцевина. Оттаму, некои од нив одат во тимусот (градите), каде што стануваат Т-клетки.

Други остануваат во коскената срцевина, каде што стануваат Б-клетки. Задачата на Б-клетките е да создаваат антитела, протеини произведени од имунолошкиот систем за да се борат против туѓите супстанции познати како антигени. Работата на Т-клетките е да му помогнат на телото да ги убие малигните клетки и да го контролира имунолошкиот одговор на штетните материи.

Третиот тип на лимфоцити, познат како природен убиец или NK клетка, потекнува од истото место како Б и Т-клетките. NK-клетките брзо реагираат на неколку туѓи супстанции и се „специјализирани“ за уништување на канцерогените клетки и клетките инфицирани со вируси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *