April 18, 2024

Оваа храна често се запоставува, но кардиологот посочува дека треба да ја вклучите во исхраната, поради здравјето на срцето.

Срцевите заболувања се сериозен проблем кој може да биде фатален. Најчеста форма на срцева болест е коронарната срцева болест. Вашата исхрана е клучен фактор на ризик кога станува збор за секаков вид на срцеви заболувања.

Конзумирањето на многу заситени масти и транс масти може да доведе до зголемување на холестеролот, што може негативно да влијае на здравјето на вашите артерии, предизвикувајќи таложење на наслаги. Високиот крвен притисок, недоволното вежбање, дијабетесот и вишокот килограми се исто така водечки фактори на ризик за срцеви заболувања.

Бидејќи исхраната и начинот на живот се толку тесно поврзани со здравјето на срцето, сакавме да дознаеме повеќе за видовите на храна кои се најдобри за вашето срце. Кардиологот д-р Вилијам Дејвис истакнува дека многу луѓе прескокнуваат една намирница иако не треба.

“Мојата омилена храна за здравјето на срцето која многу луѓе ја запоставуваат е зелката. Им ја препорачувам на луѓето бидејќи зелката е добар извор на влакна, калиум и фолна киселина, хранливи материи кои го одржуваат срцето здраво.

Влакната помагаат во намалувањето на холестеролот, калиумот го намалува крвниот притисок, додека зголемената фолна киселина внесувањето го намалува ризикот од срцев и мозочен удар“, вели кардиологот.

Истражувањата покажаа дека овој зеленчук има антиканцерогено дејство и дека консумирањето зелка, карфиол, брокула, кељ го намалува ризикот од рак на белите дробови, дебелото црево, дојката и простатата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *