April 18, 2024

И покрај фактот дека секој од нас има различен поглед на успехот и неуспехот во животот, постојат начини да се препознае што е пресудно.

Рускиот психолог Михаил Лабковски тврди дека не мора строго да се смета за неуспех да не изградиш сериозна кариера или да не стапиш во брак или да живееш со твоите родители. Неуспехот, според него, е всушност нешто сосема друго.

Ова се неговите зборови, а ако се препознаете во нив, тогаш сигурно сте неуспешни:
Неуспехот е … Кога не го поминуваш денот онака како што навистина сакаш. Кога работите на високо платена работа, но не ви се допаѓа.

Во брак сте со најпаметниот, најперспективниот и најубавиот, но не го сакате. Бројте калории секој ден и го мразете вашето тело.

Кога сакаш нешто цел живот, но се плашиш да почнеш затоа што се сомневаш во себе. На пример, сакам да напишам роман, но немам храброст да ставам ниту еден збор на хартија.

Кога живеете исполнети со љубов, разбирање и добрина, но сепак мислите дека нешто друго е подобро од вашето.
Тоа е кога детето постојано сака да игра, а вие ја избегнувате играта.

Неуспех е кога сакате да појадувате вкусен кроасан додека го прелистувате весникот, но сепак јадете инстант каша стоејќи и брзате кон автомобилот за да продолжите да бркате нови обврски.

Како секој ден да сонуваш дека се ќе се смени, но ништо не правиш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *