May 23, 2024

Религијата и медицината се поврзани на начин кој не може целосно да се објасни Лекарите ја гледаат оваа врска од време на време.

Не е само организирана религија која им дава сила на некои пациенти. Секој има духовност што му дава смисла на животот.

Врската помеѓу умот и телото е стара со векови, но како лекот стана наука. До неодамна, западните лекари се дистанцираа од духовноста и религиозната вера.
Сега барањата на пациентите, заедно со научните студии кои ја поврзуваат верата со доброто здравје, полека ја трансформираат скептичната медицинска заедница.

Научните списанија и многу нови книги се согласуваат да ја разгледаат оваа тема. Сè поголем број лекари присуствуваат на собири за да разговараат за верата и исцелувањето.

Луѓето кои одат на богослужба живеат подолго. Бранот неодамнешни тестови го поместува ѕидот помеѓу црквата и лабораторијата. На пример, истражувањата покажуваат дека луѓето кои одат во црква повеќе од еднаш неделно живеат во просек седум години подолго од оние кои воопшто не одат во црква.

Тестовите спроведени на Медицинскиот факултет на Универзитетот Дјук покажаа дека оние луѓе кои одат во црква неделно имаат помала веројатност да бидат хоспитализирани (од која било причина) отколку оние кои поретко одат во црква. Дури и ако се хоспитализирани, тие поминуваат помалку време во болница од другите.

Психијатарот Мартин Џонс, од Универзитетот Хауард, кој ја проучува врската помеѓу верата во Бог и исцелувањето, вели: „Не е толку важно целосно да се објасни како духовноста има позитивен ефект врз здравјето. Исто така, не го разбираме механизмот на дејство на многу лекови.

Но, ние знаеме, гледајќи ја причината и последицата, дека тие функционираат. Слично на тоа, можеме да ги видиме ефектите на личната духовна свест врз крајниот резултат, па зошто да не го искористиме? Тоа е како плацебо ефект. Зошто има ефект? Верување. Тоа е многу силна сила“.

Сепак, разбирливо е дека дури и оние лекари кои ја вклучуваат „духовноста“ во својата медицинска торба дозволуваат употреба на верата само како додаток на медицинската нега и само ако пациентот е отворен да разговара за своето или нејзиното верување.

И покрај сè уште присутните дебати за примена на медитации во длабоко мисловните молитви со цел смирување на мислите, во стручната литература постојат докази дека стресот го оштетува имунолошкиот, одбранбен систем во телото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *