July 18, 2024

Аронијата е четири до шест пати побогата со антиоксиданси од брусницата и другите бобинки и други овошја. Се нарекува суперхрана и сибирска боровинка, а го носи и епитетот храна на иднината. Свежите плодови од аронија се меѓу најбогатите со антиоксиданси и вистинска ризница на биолошки активни супстанции, ги има повеќе од 300.

Помага при многу болести. Ефикасно го чисти телото од штетни материи и тешки метали и затоа е корисна заштита од многу болести. Како исклучителен антиоксиданс , аронијата го спречува создавањето на слободни радикали и напад здравите клетки во телото и крвната плазма, што го забавува стареењето на телото и го спречува развојот на хронични заболувања , вклучително и раk.

Поради високата содржина на антиоксиданси и витамини Ц и Е, аронијата има антивирусно, антибактериско и антиинфламаторно дејство. Богатa е со антиоксиданс антоцијанин, кој го зајакнува имунолошкиот систем, го намалува ризикот од раk и го забавува стареењето.

Ја стимулира тироидната жлезда и особено се препорачува за лица со хипотироидизам. Го спречува развојот на кардиоваскуларни заболувања, го намалува високиот крвен притисок и холестеролот и го стимулира производството на добар холестерол.

Ја стимулира функцијата на црниот дроб, помага при жолчни камења и воспаление на жолчното кесе. Ги смирува грчевите и болките во цревата, го намалува воспалението на цревната слузница и ја запира дијареата. Аронијата е корисна и при воспаление на уринарниот тракт.

Забележувајќи ја својата моќ, аронија се користеше по нуклеарната катастрофа во Чернобил за да се ублажат болестите на пациентите изложени на радијација.

Кој треба да внимава? Корисноста на здравите состојки е подобра доколку ја консумирате после оброк.
Исто така, високите нивоа на пектин и овошни киселини може да предизвикаат гадење кај некои луѓе со чувствителен стомак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *