June 23, 2024

Ова особено важи за тинејџерите и адолесцентите кои треба навреме да ги научат обврските.
Родителите често ги штитат своите деца премногу, не дозволувајќи им да вршат домашни работи.Најмногу ги води мислењето дека ваквата практика само го расипува детството на децата.

Сепак, постојат неколку причини зошто е добро да му дозволите на вашето дете, барем повремено, да учествува во извршувањето на домашните задачи или во средувањето на просторот за живеење.

Домашната задача ги учи децата на животни вештини. Децата еден ден ќе пораснат и ќе треба да излезат од дома спремни да се соочат со машината за миење садови, кујната и што е најважно да го трошат буџетот. Овие работи не се учат на училиште, па затоа е важно да ги стекнете дома. Дете кое никогаш не присуствувало или не учествувало во подготовката на оброците има поголема веројатност да развие нездрави навики во исхраната.

Децата учат тимска работа. Да се ​​биде дел од тим и да се следат правилата е клучна лекција што детето лесно ќе ја научи кога сите заедно ќе ја исчистите куќата.

Можеби на почетокот нема да успеете, но бидете сигурни дека детето ќе се чувствува виновно ако само седи додека сите останати работат.

Научете ги децата да бидат одговорни. Ако детето ја има истата задача, на пример, да ја чисти својата соба или играчки, постепено ќе стекнува одговорност и никогаш нема да ви дозволи наместо него да собирате играчки. Од друга страна, тоа ќе го освести дека може да се потпре на себе, а тоа ќе му ја подобри самодовербата.

Домашната задача ги учи децата да ве почитуваат. Конкретно, да се почитува нивната работа. Кога сфати колку им е тешко на твоите родители, кога стана родител? Па, забрзајте го процесот – кога децата треба да средат што растуриле, мали се шансите следниот пат да растурат толку многу.

Сепак, бидете внимателни, ако вашето дете е мрзливо по природа, може да одбие да си игра со играчките само за да не мора да ги собира. И тоа не е во ред, затоа понудете ја вашата помош додека не добие навика да работи.

Вклучувањето во домашните работи ги учи децата да го планираат своето време. Денот носи милион обврски кои треба да се завршат во одредена временска рамка.

Ако ги ставите децата , особено тинејџерите, во позиција да жонглираат во училиште,по курсеви, социјален живот, домашни задачи, тие наскоро ќе се здобијат со клучна вештина позната како управување со времето и исполнување на рокови. И во овој дел треба да бидете особено внимателни, не дозволувајте детето да биде преоптоварено со обврски и да греши во најважните.

Домашната работа го поврзува семејството. Ако само мајката треба да чисти, тогаш таа ќе се чувствува виновна што пропуштила непроценливи моменти со нејзините деца. Но, ако сите се вклучат, тогаш чистењето ќе се претвори во забавна активност која ќе ја зголеми самодовербата кај детето, ќе направи да се чувствува важно, па дури и ќе го поттикне да разговара за тема што ја избегнува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *