April 16, 2024

Невозможно е да живеете во свет и да не ги повредите другите или да бидете повредени од нив. Како реагирате кога некој ќе ве навреди?

За жал, можеме да очекуваме и навреди од браќата и сестрите во верата. Верниците понекогаш доживуваат најголема повреда во односите со другите верници.

Како треба да реагираме? Дали ние, пак, треба да ја понижиме таа личност со тоа што ќе им кажеме на другите (приватно или јавно): „Тој е таков и таков. Не можам да издржам!“ Кога некој нè повреди, инстинктот на нашето тело е да се одмазди.

Како реагирате кога некој ќе ве навреди? Бог не сака да бидеме водени од нашите телесни инстинкти кон навреди. Наместо тоа, Тој нè упатува на многу конкретни начини како треба да реагираме кога некој ќе нè повреди. Благодарение на нашето соединување со Христос – во Неговата смрт и воскресение – можеме да го извршиме она што го наведуваме подолу.

Светото писмо прави разлика помеѓу Божјите деца и неверниците. Секој кој има вера во Исус Христос е посвоен во Божјото семејство. Никој од нас не заслужува да биде посвоен во Божјото семејство. Тоа е кулминација на духовните благослови што Бог ни ги дал по благодат. Кога грешиме против другите во телото Христово, или кога тие грешат против нас, ние грешиме против еден од Божјите сакани синови или ќерки.

Не враќај никому зло за зло; застанете за доброто пред сите луѓе! Ако е можно, што се однесува до вас, бидете во мир со сите луѓе! Не одмаздувајте се, возљубени, туку дајте му место на Божјиот гнев. Напишано е: „Моја одмазда е, ќе ѝ возвратам“, вели Господ.

Одговорот на Павле е кристално јасен: не одговарајте со иста мера; не се спуштајте на исто ниво. Наместо тоа, изберете „да не навредувате никого, да избегнувате кавги, да бидете добронамерни, да давате постојан доказ за љубезност кон сите луѓе“.

Ако сме браќа и сестри во Христа, тогаш љубете се еден со друг со братска љубов; почитувајте се еден со друг“ и никогаш“ не озборувајте, браќа, еден со друг“

Молете се за таа личност. Исус нè научи да ги благословуваме оние што нè проколнуваат и да се молиме за оние што нè злоставуваат . Кога некој прави нешто што би нè повредило, треба да се молиме Бог да го соочи со овој лош чин и да го поттикне да се покае.

Молете се на Бога да ја благослови таа личност; молете се нејзината љубов кон Него да расте; молете се на Бога да прави добри работи во животот на таа личност. Кога сте повредени, лути и скршени, изнесе сè кај Исус. Мораме да ги задржиме нашите очи на Исус. Мора да се нурнеме во Божјото Слово. Не се задржувајте на проблемот или чувствата што ги имате за ситуацијата, туку молете му се на Исус да ве исполни со својата натприродна љубов и сила.

Бидете милосрдни како што е милостив вашиот Отец. Запомнете ја благодатта што ви е покажана. Размислете за вашиот живот, какви сте биле пред да го запознаете Исус и колку ви е простено. И биди милостив.
Кога не простуваме, нè обзема горчина и гнев. Внесуваме горчина во секој аспект од нашиот живот. Се уморуваме и почнуваме духовно да умираме.

Запомнете дека нашиот Господ беше клеветен и лажно обвинет, но Тој не ја отвори устата во знак на протест. Како јагне, тој ги прифатил овие жестоки напади и во самиот момент на неговото страдање се молел на Отецот да им прости на оние кои заговарале против него. И ние сме повикани така да реагираме, бидејќи секоја навреда, обвинување, секоја клевета, секој лош збор искажан за мене е можност да пораснам во мојата посветеност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *