July 15, 2024

Проблемите со спиењето може негативно да влијаат на вашето здравје, но тоа не значи дека не можете да направите ништо околу тоа. Според најновата студија објавена од British Journal of Sports Medicine, редовното вежбање може да ги спречи штетните ефекти на лошиот сон врз вашиот живот.

Лошиот сон може да му наштети на вашето здравје и да ви го скрати животот. Според најновата студија, сепак, редовното вежбање може значително да ви помогне.

Мажот кој вежба е поздрав Резултатите од единаесетгодишното истражување сугерираат дека средовечните луѓе кои најмалку вежбале и најдобро спиеле имале 57 отсто поголеми шанси да умрат од оние кои вежбале со добар сон. Вежбањето се однесува на редовни активности, како што се трчање, пливање, возење велосипед или пилатес.

Студијата исто така покажа дека физички активните непушачи, кои не страдаат од ментални проблеми, јадат многу зеленчук и не пијат алкохол, имаат најдобар сон.

Лошиот сон има навистина негативни ефекти врз здравјето на луѓето. Студијата сугерира дека луѓето со најлош сон имале 67 отсто поголеми шанси да починат од срцев или мозочен удар и 45 отсто поголеми шанси да починат од рак отколку оние чиј сон е добар.

Сепак, забележано е дека високите нивоа на физичка активност ги елиминираат повеќето негативни врски помеѓу лошиот сон и смртноста. Едноставно кажано, лишувањето од сон може да се спротивстави со редовно вежбање.

Сепак, авторите на студијата признаваат дека не постојат добро познати објаснувања за врската помеѓу лошиот квалитет на сон и лошото здравје. Студијата беше само набљудувачка и не ги опфати причините, но истражувачите веруваат дека врската лежи во биолошките механизми.

“Лошиот сон е поврзан со негативни ефекти врз метаболизмот, како што е нарушена контрола на гликозата. Се покажа дека физичката активност има позитивни ефекти врз многу метаболички процеси”, вели професорот Марк Хамер, еден од авторите на студијата.

Која физичка активност да се избере? Светската здравствена организација (СЗО) препорачува луѓето да извршуваат најмалку 600 минути (метаболички еквивалент на минути) физичка активност неделно, како што се 150 минути брзо одење или 75 минути трчање неделно. Сепак, според студијата, треба да вежбате повеќе за подобар и подолг сон.

Најздрави се поединците кои завршуваат 3.000 – 4.000 минути физичка активност неделно. Значи, ако ви пречи лошиот сон и не сакате тој да почне да влијае на вашето здравје, време е да почнете да спортувате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *