July 18, 2024

Козјото млеко е одлично за здравјето бидејќи содржи многу лековити својства. Во оваа статија ви ги пренесуваме информациите што треба да ги знаете за една од најздравите намирници во светот.

Многумина од нас сакаат да пијат млеко, но за некои кравјото млеко воопшто не ни одговара. Како одлична алтернатива се наметнува козјото млеко кое е фантастично за здравјето. Решивме да напишеме што ве чека кога ќе почнете да пиете козјо млеко и зошто треба да го правите тоа.

Со години се користи во исхраната како лек за бронхитис , алергии, зајакнување на имунитетот , третман и зајакнување на белите дробови.

Козјото млеко е слично на мајчиното млеко, се вели во студијата објавена во International Journal of Food Science Nutrition.
Во традиционалната медицина се користи за лекување на хирлериротеинемија, срцеви заболувања, фиброиди, жолчка и жолчни камења.

Ова млеко е богат извор на биоразградлив калиум, железо, фосфор и магнезиум и ги содржи во повисоки концентрации во споредба со кравјото млеко.

  • Козјото млеко е добро за здравјето, а ова се неговите лековити својства:

Лесно е сварливо. Козјото млеко содржи многу малку лактоза, така што полесно се вари од кравјото. Ова не значи дека луѓето кои имаат нетолеранција на лактоза можат да го пијат, но дека козјото млеко ќе им одговара на луѓето кои инаку имаат стомачни проблеми откако ќе испијат кравјо млеко.

Исто така, козјото млеко има подобар ефект врз желудникот бидејќи во него се однесува поинаку и телото полесно го вари и не предизвикува толку иритација како кравјото млеко, пишува Healthline .

Козјото млеко е здраво за кожата. Масните киселини во козјото млеко се добри за внатрешноста на телото, но и за надворешноста. Козјото млеко може да ја навлажнува кожата и да ја направи мека и чиста.
Козјото млеко има слична pH вредност како кај луѓето, што значи дека кожата може да го апсорбира со помала иритација.

Содржи и многу киселина која ги уништува мртвите клетки на кожата и длабински ја чисти.
Козјото млеко е богато со калциум и други минерали . Да споредиме: кравјото млеко има само 28% од дневната препорачана доза на калциум, минерал кој е клучен за нашите заби и коски, но и за имунитетот. Спротивно на тоа, козјото млеко има дури 33% DPD калциум, што е очигледно повеќе од кравјото млеко. Исто така, ја промовира апсорпцијата на железо, магнезиум и фосфор.

За анемија. Редовното консумирање на козјо млеко може значително да помогне при анемија , недостаток на магнезиум, егзема и акни.
Исто така, ја стимулира регенерацијата на хемоглобинот што може да биде корисно за луѓето со остеопороза. Богатството со цинк и селен може да спречи појава на невродегенеративни болести како што е Паркинсоновата болест.

Козјото млеко е добро за холестеролот. Козјото млеко содржи масни киселини кои во телото не се претвораат во масти, туку во чиста енергија. Овие киселини се поврзани со спречување на срцеви заболувања и лекување на многу проблеми бидејќи го намалуваат холестеролот во крвта.

Содржи малку алергени. Кравјото млеко содржи околу 20 алергени и алергијата на кравјото млеко е една од најчестите алергии кај децата и младите.

Овие алергени може да доведат до многу непријатни симптоми, од осип, грчеви до воспаление.

Козјото млеко, пак, не го содржи протеинот кој е одговорен за голем број од овие негативни реакции. Содржи А2 казеин кој не предизвикува воспаление и е многу повеќе сличен на мајчиното млеко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *