April 13, 2024

Палењето на жалфија е древен ритуал кој го практикувале Индијанците, а денес ова растение се користи за чистење на просторот, како енергетски така и од загадувачи. Еве ги сите придобивки од согорувањето на жалфија и дали може да донесе просперитет:

Чист воздух во домот – Жалфијата има антимикробни својства. Ова значи да ги одбие бактериите, вирусите и габите.
Може да помогне во ублажување на симптомите на некои состојби – Се испостави дека жалфија може да помогне во чистењето на воздухот од бубачки и бактерии. Се верува дека ослободувањето на жалфија ослободува негативни јони кои помагаат да се неутрализираат во позитивните јони. Може да помогне при алергии и благотворно делува на респираторните органи. Важно беше да не го вдишувате чадот, но кога ќе ја исчистите просторијата, излезете од не за да исчезне чадот, а потоа вратете се и почувствувајте го мирисот.

Ја подобрува интуицијата – Индиските племиња некогаш верувале дека мирисот на жалфија ја поттикнува интуицијата, лечи и решава дилеми.

Исчистете го домот од негативна енергија – Се користи за ослободување себе или вашиот простор од негативност. Ова значи чистење од минати трауми, лоши искуства или негативна енергија на другите луѓе. Многумина го користат и мирисот на жалфија за време на медитација.

Се користи за релаксација – Мирисот на темјан опушта и ви помага да најдете внатрешен мир. Многумина ја користат пред спиење за да спречат несоница. Студијата од 2014 година ја истакна жалфијата како важен традиционален помошник за ублажување на симптомите на анксиозност и подигнување на расположението.

Може да помогне да се намали стресот – Ако мирисот на запалена жалфија може да ви го подигне расположението, може да биде и одличен сојузник против стресот. Студијата од 2016 година на Универзитетот во Мисисипи докажа дека жалфија е богата со соединенија кои активираат одредени рецептори во мозокот. Овие рецептори се одговорни за подигање на нивото на расположение, намалување на стресот, па дури и за ублажување на болката.

Посилна свесност – може да ја подобри вашата меморија и фокус.
Го зголемува нивото на енергија – Ослободувањето на телото, предметите и просторот од лошата енергија може да помогне во добредојде на понова, посвежа и попозитивна енергија. Мирисот на жалфија е исклучително пријатен и значително ја поттикнува позитивната енергија во домот.

Како да изгорите жалфија? Отворете ги прозорците и вратите за да излезе чадот. Треба да имате метален или глинен сад во кој ќе ја ставите жалфија.

Најчесто, жалфија се витка во сноп, а потоа се палат садовите. Запалете го крајот на снопчето од жалфија со кибрит – бидете внимателни и правете сè полека, надвор од запаливи материи. Врвовите на листовите треба полека да изгорат, испуштајќи густ чад. Насочете го овој чад низ просторот. Жалфијата можете да ја ставите во сад додека целосно не изгори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *