May 17, 2024

Бискупот на Дизелдорф и на цела Германија, Григорије Дуриќ, се замонаши во средината на 1992 година. Се замонашил на 23 јуни истата година во манастирот Острог и го добил името Григориј.

Григориј е еден од епископите кој е редовен гостин во телевизиските емисии чија тема не се само религијата, туку и политиката и општеството во целина.

Неодамна на Инстаграм објави за депресија, психички проблем со кој се соочуваат многу луѓе.
„Неодамна добив прашање за депресијата и како да се излекува.

Не смееме да заборавиме дека депресијата е сложена состојба и дека соодветна помош и совет за нејзиното лекување можат да дадат пред се експерти – психолози и психијатри. Имајќи предвид дека јас не сум ни психолог ни психијатар, ќе изнесам неколку мои согледувања на оваа тема како некој што е свештеник триесет години.

Суштината на проблемот лежи во фактот дека депресијата често се игнорира, потиснува и затоа не се лекува. Работите ќе ги ставам на следниот начин: кога ќе имаме потешкотии со работата на срцето или кој било друг орган во телото, ќе побараме помош од лекар и ќе ја прифатиме соодветната терапија.

Депресијата треба да се набљудува и третира на сличен начин (ова подеднакво важи не само за депресивни состојби туку и за бројни ментални нарушувања чиј спектар е многу широк). Оваа промена во парадигмата на разбирање на депресијата би ги поттикнала многумина кои се занимаваат со неа да побараат стручна помош и на тој начин да дојдат до лек.

Неопходна е стручна помош, во форма на терапевтски разговори со психолози и психијатри, а често и во форма на лекови. И повторно, прашањето што го поставив пред малку – дали ако имаш проблеми со срцето, ќе го послушаш советот на докторот и ќе земеш терапија? Во овој случај, не познавам никој од мојата околина што не го направил тоа. Во случај на депресија, многумина никогаш не бараат соодветна стручна помош.

За оние кои се верници, духовната поддршка може да биде вредна, но не може да ја замени помошта од лекар. Разговорот со духовникот може да помогне, но со голема претпазливост на духовникот и свесност за одговорноста што ја носи за советите што ги дава.

Во такви ситуации најдобро се гледа колку всушност сме суштества на заедницата и колку други ни се потребни за да го надминеме проблемот. Затоа е важно да им се даде поддршка на оние кои се справуваат со депресија, да им се помогне да се движат кон излезот од темниот тунел во кој се наоѓаат.

Помошта на блиските луѓе е многу важна и крајниот исход во голема мера зависи од тоа. Понекогаш само со љубов и охрабрување на другите е можно да се прифати сопствената состојба и да се тргне по патот на исцелување, што е единствениот сигурен излез од маѓепсаниот круг на депресијата“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *