May 23, 2024

Се приближуваме кон Денот на жената, па затоа треба да знаете кои цвеќиња да ги одберете.

Иако многумина не го знаат секој цвет што некому му го давате, тој носи одредено значење и порака. Затоа, кога му давате цвеќе на некој близок, не заборавајте да обрнете внимание на каква симболика има, така што таа личност нема да биде навредена.

За почетниците, значењето на цвеќињата може да се гледа во јасна боја, па затоа треба да знаете дека сината значи верност, портокаловата гордост и енергија, виолетовата боја претставува нежност, додека белата е симбол на невиност. Црвената значи љубов и убавина, зелената разбирање, жолтата љубомора.

Нарцис – Овој цвет означува само самољубие, но исто така е симбол за нов почеток бидејќи е меѓу првите што се појавува. Но, бидете внимателни на кого му го давате овој цвет затоа што може да значи и презир.
Ирис – симбол на достоинство, инспирација, слава и храброст. Жолтиот ирис означува страст, додека синиот поттикнува среќа.
Зумбули – Знак на верност и стабилност, ако се сини, симболизираат постојаност или континуитет.
Божур – симболизира чест и богатство, како и среќен брак и напредок
Јасмин – Жолтиот јасмин означува елеганција, а остатокот е посветеност.

Магнолија – Тоа значи достоинство и елеганција. Ако е бела, тогаш тоа значи невиност, ако е розова, тогаш тоа значи срамежливост и најчесто им се дава на девојчињата. Но, внимавајте, ако донирате магнолија која предвреме цвета, тоа е сигурен знак дека сте вознемирени и нетрпеливи за нешто. Според старото верување, магнолиите означуваат неверство на мажите кои ги обожаваат.
Циклама – претставува искреност и е поврзана со моќта на помирување со лицето на кое му се поклонува. Може да значи и кивање и срамежливост.

Рози – Цветот што најчесто го претставува, и во зависност од бојата, има широки значења. Да се ​​подари црвена симболизира страст и љубов, иако можат да означат благодарност и задоволство. Белите значат чистота, чесност и безгрешност. Жолтите рози можат да бидат симбол на радост, но и неверување и љубомора. Кога жената ќе претстави маж со црвена роза, розата станува симбол на лојалност. Портокаловите рози се симбол на копнеж и маѓепсаност, и виолетовите љубов на прв поглед. Темните пурпурни рози се знак на желба за специјалност и изолација, додека сините, заради вештачкиот начин за добивање на нивната боја, се симбол на невозможното.

Лилјано – Укажуваат бесконечна убавина, среќа, бесмртност, чистота и спасение. Многу е вообичаена на свадбите затоа што, според симболиката, изборот на некој близок е симбол. Белиот крин значи невиност и чистота, жолтиот невистинитост и измама и виолетовиот враќање на среќа.
Бамбус – симбол на лојалност и цврстина на бракот.
Орхидеја – Значи желба за успех и специјалност. Исто така, симболизира љубов, убавина, романса и желба за интимност. Таа честопати се поклонува на пациентите и породилните болници за да им посака брзо закрепнување. Исто така, претставува желба да успеете во вашата кариера.

Лале – симбол на гордост и слава. Црвените лалиња се врзани за љубовта, а жолтите се безнадежна љубов. Розите значат грижа, виолетовите достоинство.
Мимоза – симбол на сигурност и доверба, исто така означува луксуз и моќ. Таа е исто така симбол на љубезност.
Сончоглед – Овој цвет е симбол на сила, гордост, восхит и обожување. Може да значи и ароганција. Ако му ја дадете на некој близок, тоа означува подготвеност целосно да се посветите на тоа.

Гладиоли – Најчесто значат јачина и избрзаност на карактерот, во никој случај не треба да им ги давате на најблиските.
Цветовите кои сè уште немаат пријатно значење се бегониите и означуваат црни мисли, лавандата претставува недоверба, далијата означува неизвесност. Хризантемите се цвеќиња што се носат на гробиштата, иако можат да означат и љубов и вистина. За тажни моменти, исто така се поклонуваат и криновите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *