June 21, 2024

Правилната исхрана влијае на здравјето, способноста за учење и изгледот. Храната содржи голем број состојки со различен хемиски состав и различни улоги во организмот. Поради хемискиот состав, само треба да внимаваме што јадеме и што внесуваме. Негативната страна е што поради премалку време, често едноставно немаме друг избор освен да јадеме полу-преработени производи и/или брза храна.

Месни производи. Месото конзервирано со пушење, стврднување, солење или месо кое содржи хемиски конзерванси е поврзано со зголемен ризик од раk на дебелото црево. Повеќето од овие видови месо се произведуваат со канцерогена состојка позната како натриум нитрит, која се користи за да се даде на пакуваното месо светло црвена боја за да изгледа свежо. Студијата од 2005 година на Универзитетот на Хаваи покажа дека преработеното месо го зголемува ризикот од раk на панкреасот до 67%.

Газирани пијалоци. Содржат огромна количина на калории, шеќер и дополнителни состојки и немаат никаква хранлива вредност. Еден газиран пијалок содржи околу десет кесички шеќер (една кесичка содржи околу 7 грама шеќер).

Според истражувањата, најпопуларните диетални и „обични“ газирани пијалоци имаат ист ефект врз забната глеѓ како киселината од батериите, што доведува до зголемена чувствителност на забите и кариес и покрај добрата орална хигиена. Истражувањето спроведено од Универзитетот во Минесота покажува дека луѓето кои пијат најмалку два газирани пијалоци неделно речиси двојно го зголемуваат ризикот да добијат рак на панкреасот.

Чипс, Хидрогенизирани растителни масти, јаглени хидрати, натриум, засилувачи на вкус, бои и конзерванси. Сето горенаведено може да предизвика затнати артерии. Високата температура на која се произведува чипсот обично предизвикува формирање на канцерогени материи, како што е акриламид (оваа супстанца ја има и во цигарите).

Професорот Дејл Хатис, од Универзитетот Кларк во Соединетите држави, вели: „Проценувам дека акриламидот предизвикува стотици илјади видови на раk годишно“. Дури и чипсот со намалена содржина на транс масти може да содржи акриламид.

Пуканки за микробранова печка. Според истражувањето на Американскиот универзитет во UCLA, хемикалиите кои се наоѓаат во внатрешната обвивка на кесичката, вклучително и перфлуорооктаноичната киселина (PFOA), се дел од класата на соединенија кои можат да се поврзат со неплодност кај луѓето. За време на истражувањето, беше откриено дека хемикалиите предизвикуваат раk на црниот дроб, тестисите и панкреасот. Кога се чуваат во микробранова печка, хемикалиите испаруваат и се вовлекуваат во внатрешноста на пуканките. Повеќето производители ветија дека ќе го елиминираат PFOA до 2015 година.

Готов лосос, Не само што содржи значително помалку витамин Д од „дивиот“ лосос, туку содржи и огромна количина на разни загадувачи, како што се полихлорирани бифенил (PCD), канцерогени и разни пестициди, од кои најчест е дихлоро-дифенил-трихлороетан. (ДДТ). Овој вид лосос може да се конзумира еднаш на секои пет месеци, без страв од зголемување на ризикот од раk. Исто така, одгледуваните риби обично се третираат со високи дози на антибиотици.

Не измиени јаболка Според истражувањето на Американската работна група за животна средина, храната која во просек содржи најмногу пестициди се јаболката. Содржината на пестициди во повеќе од 700 тестирани примероци е 98%. Други високо контаминирана храна вклучуваат грозје, јагоди, компири и портокали.

Од тестираните примероци, повеќе од 90% содржат траги од пестициди. Покрај тоа што се токсични за луѓето, пестицидите може да го зголемат ризикот од некои видови рак, а некои истражувања покажуваат дека изложеноста на мајката може да го зголеми ризикот од намален коефициент на интелигенција и хиперкинетичко нарушување кај децата. Па, овошјето и зеленчукот мијте ги, што би рекол нашиот народ, „во седум води“.

Конзервирани домати, Внатрешноста на пакувањето на повеќето конзервирана храна содржи бисфенол-А (БПА), хемикалија која делува како естроген и ја нарушува хормоналната активност на телото. Истражувањата ја поврзуваат БПА со срцеви заболувања, оштетување на цревата, неплодност и други репродуктивни проблеми.

Според американските центри за контрола и превенција на болести, изложеноста на бисфенол-А е широко распространета низ целиот свет. Иако сите конзервирана храна не предизвикуваат загриженост, конзервираните домати се особено опасни поради нивната висока киселост, во него се задржува БПА. Еден литар конзервирана домати обично содржи околу 50 mcg бисфенол-А, што е доволно високо ниво што може да ги погоди луѓето, особено децата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *