May 22, 2024

Јајце на око, тврдо варено, омлет, ? Овие и многу други начини на подготовка на јајца се редовно на нашето мени. Но, кој од нив е најздрав и го обезбедува внесувањето на сите витамини и минерали од јајцата во нашиот организам?

Според истражувањата, јајцата најдобро ќе ја зачуваат својата хранлива вредност доколку се консумираат варени. Варењето јајца ја уништува и можноста за салмонела и го зголемува нивото на протеини во нив за дури 40 отсто, поради што се чувствуваме сити.

Доколку јајцата се подготвуваат во форма на омлет или јајца на око, што значи многу високи температури и масло или маснотии, се намалува нивото на витамини и антиоксиданси во нив, а се активира нивото на холестерол, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Споменатото истражување исто така утврди дека најдобро е јајцата да се подготвуваат со нивно размачкување(поширани), што вклучува додавање топла, но не зовриена вода во јајцата и варење до 3 минути.

Над шолјата ставете малку фолија, наросете малку масло и намачкајте ја, па скршете го јајцето на фолијата. Внимателно подигнете ја фолијата и врзете ја.

Во тенџере (водата не мора да врие) ставете го завитканото јајце во топла вода и варете 3-4 минути. Кога ќе го извадите јајцето, само исечете ја фолијата и исфрлете ја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *