June 21, 2024

Сè во животот се случува со причина. Сите сме слушнале оваа или слична реченица порано, а најдобро ја опишал познатиот филозоф Аристотел пред неколку илјади години. За него отсекогаш имало само две константи во неговиот живот. Универзумот постојано се менува. Таа секогаш се развива, а она што е вистина денес не мора да се смета за точно утре.

Аристотел верувал дека работите ни се случуваат во животот поради некоја причина, дури и ако нивното значење не може да ни се објасни во тој момент.

За секој избор што го правиме, како и за сè што доаѓа од него, за секој човек што доаѓа во нашите животи и за секој што го напушта, за апсолутно сè, има некоја причина. Сè што се случува влијае на развојот на нашата личност и ние учиме по нешто од секоја ситуација. Вистината е дека без разлика како се обидуваме да ја преземеме контролата врз нашите животи и да влијаеме на некои настани, некои работи едноставно ни се надвор од дофатот.

Психијатарот Ралф Луис објасни: „За време на мојата психијатриска пракса, многупати забележав колку силно таквото размислување има моќ да ги мотивира луѓето, а овој ефект може да биде и позитивен и негативен: може да ја зајакне решителноста на една личност или да доведе до разочарување во сопствениот живот. Оние кои веруваат дека се родени со недостаток на среќа, наместо да веруваат дека се случуваат лоши животни околности за да научат нешто од нив, тие реагираат на негативните работи очајувајќи се и прашувајќи се зошто им се случуваат такви работи.

Ставот дека сè се случува со причина им помага на луѓето да ги пребродат тешките моменти. Одредени работи се предизвикани од сопствени грешки и лоши проценки, но ние навистина немаме моќ да влијаеме на некои настани, се согласуваат сите психолози и науката.

Работите што не се под наша контрола се случуваат поради една од следниве причини: Ни овозможува да продолжиме понатаму и да напредуваме. Кога некои работи не одат како што би сакале, се каеме и тоа е сосема нормално, бидејќи сите сме луѓе. Кога преживуваме загуба, разочарани сме и тешко се справуваме со неа.

Кога ќе ја прифатите реалноста, ќе сфатите дека таа затвора едно поглавје од вашиот живот и ви овозможува да свртите нов лист, преминувајќи кон нешто ново и подобро.
Оваа вера ви помага да не бидете преокупирани со она што се случува, туку да продолжите по патот кој води кон подобрување.

Ја ублажува болката. Понекогаш токму кога се чини дека сме на самото дно, одеднаш наоѓаме доволно сила во себе да се издигнеме. Верувајќи дека загубата не е бесмислена, си даваме можност да се излечиме.
Тоа ни дава шанса да го преиспитаме животот. Кога ќе се фокусирате на малите чекори што ги правите наместо да го гледате целиот пат што треба да го поминете, полесно ќе се движите напред. Еден ден ќе ја достигнете целта без воопшто да ја забележите.

Со избирање на вербата дека сè во животот има повисоко значење и дека некои работи се дел од судбината, си дозволувате да бидете поотворени, давате можност да го гледате светот околу вас не како што е сега, туку како што ќе стане.

Тие нè водат до моменти кои можат да го одредат идниот тек на животот. Ако некогаш сте доживеале моменти на неопислива јасност, моменти во кои целиот ваш живот одеднаш добил смисла, знаете за што се работи.
Наместо да се фокусирате на негативното, решивте да верувате дека сè што се случува не е залудно. И кога ќе ги доживеете овие моменти на целосна јасност, ќе почувствувате дека навистина е така. Ќе сфатите дека таквото верување навистина има смисла и колку навистина си силна личност.

Тие ни учат важни животни лекции. Да се ​​вратиме на фразата „универзумот е променлив“. Вие сте дел од Универзумот, што значи дека се менувате со него.

Сите ситуации кои се случуваат нè учат на важни животни лекции. Понекогаш овие лекции се толку важни што можат да ги скршат сите стари верувања, правејќи ве сами послободни и подобри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *