June 25, 2024

ПАТЕНТИТЕ на украинските пронаоѓачи го променија светот во кој живееме, а украинските инженери одиграа особено важна улога. Меѓу пионерите на науката и технологијата, Украинците заземаат особено важно место. Тие на светот му ги донираа овие седум пронајдоци, без кои современото општество тешко може да го замисли своето секојдневие.

Хард диск. Пронајдокот на хард дискот целосно го промени начинот на кој компјутерите можат да пристапат до информации. Со други зборови, кога хард дискот во меморијата ја замени магнетната лента, компјутерите станаа многу побрзи, благодарение на Украинецот Лубомир Романкив и неговиот американски колега Дејвид Томпсон.

Дуото дошло до овој генијален изум додека работел во IBM, но ова во никој случај не е единствениот придонес на еден украински научник: Романкив досега аплицирал за дури 65 патенти. Така, тој беше примен во американската куќа на познати пронаоѓачи пред 10 години.

Антонов-225. Антонов-225 е најголемиот комерцијален авион во светот, а го конструирал Олег Антонов и неговиот тим од 1985 до 1988 година. Неговата првична цел била да помогне во вселенската програма со транспорт на советскиот вселенски шатл Буран. Во последните 20 години Антонов се користи за комерцијални цели.

Протетски срцеви залистоци против тромбоза. Во 1965 година, хирургот Микола Амосов измислил протетски залистоци на срцето против тромбоза, а истата година ја извршил и првата операција на митралната валвула. Во Советскиот Сојуз, тој беше првиот што произведе вештачки вентили, од парчиња најлон. Овој визионер прв предложи употреба на кибернетиката во медицината, а да не заборавиме да напоменеме дека тој беше и првиот украински анестезиолог.

Хеликоптер Сикорски Р-4. Традицијата на познатите украински инженери ја продолжува Игор Сикорски, најважниот дизајнер на хеликоптери во историјата. Неговиот модел R-4 е еден од најдобрите воени хеликоптери во светот. Покрај тоа, тој го дизајнираше првиот авион со повеќе мотори и го разви првиот летечки брод, авион дизајниран да полетува и слетува на водни површини.

Генетски код. Кога Вотсон и Крик ја откриле структурата на ДНК, научниците се мачеле да го дешифрираат генетскиот код додека Џорџ Гамов, американски математичар со украинско потекло, не предложил математички модел на решението.

Модерни кошници. Пред Украинецот Петро Прокопович да ги патентира кошниците какви што ги знаеме денес, пчеларите морале да убијат цела колонија пчели за да добијат мед. Новиот дизајн со подвижна рамка на кошницата им овозможи на пчеларите полесно да пристапат до медот без да ги повредат пчелите.

Пиезо мотор. Пиезо моторот, кој користи пиезоелектрична керамика како основен елемент, ја претвора електричната енергија во механичка енергија со исклучително мали загуби. Моторот е дизајниран во 1964 година од Вјачеслав Лавриненко, друг познат украински инженер. Моторот Piezo има своја примена во астрономијата и роботиката, а компаниите како Canon и Sony го користат за производство на леќи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *