April 10, 2024

Докторката објасни што значи зголемен CRP и кои две работи ги немаме во домот, а кои се многу важни за здравјето!

Д-р Данијела Јевтиќ од Брзата помош во утринската програма рече дека луѓето обично немаат две работи дома кои би помогнале при јавувањето на итната помош и на медицинските работници ќе им ги дадат најважните информации.
Таа зборуваше и за тоа што значи зголемен CRP и објасни во кои ситуации ќе расте, што предизвикува поголем, а каков помал „скок“.

„Ц-реактивниот протеин, или CRP, скока како жива во термометар, за да користи груба асоцијација. Тоа е протеин чија количина се зголемува со оштетување на ткивото и воспаление. Зголемување, а до 200 е сериозно воспаление“, вели д-р Јевтиќ.

ЦРП не се толкува „сам“, односно докторот треба да ја знае општата состојба на организмот, полот, возраста и анамнезата на пациентот, дури тогаш ќе има целосна слика.

ЦРП може да кажува за акутен воспалителен процес, а ќе биде помалку покачен за време на вирусни инфекции, а повеќе за време на бактериски. Покачен е по срцев удар, кај алергиски, хронични и автоимуни болести како што е ревматоидниот артритис. Ќе има и голема зголемување на малигнитет“, рече таа.

CRP почнува да расте во првите шест до девет часа, а по 48 часа го достигнува својот максимум.
„Важно е да се следи динамиката, реакцијата на антибиотската терапија… Но, при првата регистрација имаме целосно право да размислуваме за притисок, атеросклероза, стврднување на масните наслаги на ѕидовите на крвните садови, нестабилност на таа плоча и тромбоза. “, рече докторот.

Голем број пациенти се јавуваат во брза помош, но не го измериле притисокот, или не знаат каде му е термометарот или му се расипал …

„Кој знае колку пати апелираме, сега се случува да се јават и да кажат – пукнал термометарот, или не знаат каде е. Тоа се многу важни податоци за нас, а кога има варијации на притисокот дури и кај младите , важно е да се знаат вредностите „Апаратот за мерење притисок не чини многу, но многу значи“, заклучи таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *