June 19, 2024

Она на што посветува помалку внимание е секако разликата помеѓу долниот и горниот крвен притисок
Високиот крвен притисок првенствено бара соодветна терапија, но тоа не е единствениот проблем. Флуктуациите на крвниот притисок можат да бидат фатални, а за овој здравствен проблем помалку се зборува.

Марија Беневскаја е кардиолог, а за руските медиуми детално зборувала за крвниот притисок
Прво да разјасниме што е крвен притисок. Тоа е притисокот што крвта го врши врз ѕидовите на крвните садови. Овие вредности се еден од показателите за виталните функции на телото – и вака Марија го започна своето излагање.

Таа потоа додала дека при мерењето на крвниот притисок се одредуваат два вида и при секое отчукување на срцето притисокот варира помеѓу горниот и долниот. И двата параметри се подеднакво важни, еден параметар не може да се набљудува посебно, но секој има свое значење.

Секој од овие параметри има свое значење, и двата се важни. Ако горниот е покачен, зборуваме за систолна хипертензија, а исто така, ако долниот е покачен, тоа е повторно хипертензија, само дијастолна. Секоја од овие состојби е опасна и бара различен пристап кон лекувањето – додаде докторот.

Што е нормална граница, а која е критична? Нормалниот крвен притисок на здрава личност (систолен/дијастолен) е 120 од 80. Меѓутоа, овој притисок може да варира во текот на денот, и зависи од возраста на личноста, постоечките болести, но и состојби како што е бременоста. -Разликата меѓу систолниот и дијастолниот крвен притисок се нарекува пулсен притисок и обично е 30-50- нагласи Беневскаја.

Сите вредности што не се вклопуваат во овие граници може да укажуваат на присуство на болест, што е причина за посета на лекар. – Иако ова може да биде минлива состојба, во секој случај подобро е да се консултирате со лекар – забележува Марија Беневскаја.

Што ако разликата е под 30? Ако има мала разлика помеѓу горниот и долниот притисок, тоа може да ги означи следните услови: присуство на атеросклероза на аортата (таложење на холестерол во најголемиот сад) оштетување на садовите на бубрезите, аортна аневризма (патолошка експанзија на посебен дел од аортата со можност за руптура или раслојување на ѕидовите поради прекумерно оптоварување) анемија (намалено ниво на хемоглобин во крвта) и многу други состојби

Горен или долен, едниот е срцев, а другиот е бубрежен. Горниот притисок е познат и како срцев притисок, а понискиот како бубрежен.

Поголемиот број што се добива при мерењето е систолниот крвен притисок, тој го покажува притисокот во садовите додека срцето се стеснува и ја турка крвта во артериите, што зависи од јачината на срцевите контракции, отпорноста на ѕидовите на крвните садови и бројот на отчукувања на срцето по единица време. Затоа, можеме да кажеме дека овој индикатор ја отсликува работата на срцето, иако, се разбира, во овој процес се вклучени и други фактори“, вели д-р Марија.

Не треба да заборавиме дека помалиот притисок ја покажува и работата на бубрезите.
Помалиот број, дијастолен крвен притисок, го покажува притисокот во артериите кога срцевиот мускул се релаксира. Ова е минималниот притисок во артериите и го одразува отпорот на периферните садови. Бидејќи васкуларниот тон е регулиран со хемикалии и автономниот нервен систем, понискиот крвен притисок значи колку добро се изведува неврохуморалната регулација. За возврат, неврохуморалните реакции се јавуваат главно во бубрезите, па постои мислење дека понискиот притисок е бубрежен – заклучи на крајот д-р Марија Беневскаја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *