July 14, 2024

Повеќето луѓе едвај го чекаат викендот за да можат да спијат , бидејќи поради деловни обврски не можат во текот на работната недела .

„Таа одлука има штетно влијание врз сонот, бидејќи ќе ги наруши циклусите на спиење, што ќе ни пречи во текот на работната недела“, вели експертот за спиење Стефани Ромизевски.

Таа напоменува дека е сосема во ред понекогаш да спиеме малку подолго, но не смееме да се навикнеме на тоа. Долготрајниот сон има лош ефект врз нашиот мозок, што станува тешко да се разбере кога сме поспани.

„Положбата на телото за време на спиењето е исто така многу важна. Спиењето на страна се смета за најздрава положба за спиење, додека спиењето на стомак треба да се избегнува, бидејќи оваа положба може да доведе до здравствени проблеми, истегнување на мускулите, болки во зглобовите, грбот и болка во вратот“, истакна друг експерт за спиење, Нарван Амини.

Препорачливо е да ставите перница под колковите за да избегнете болки во грбот. „Според истражувањата, рутината пред спиење е многу важна. Таа е од витално значење за синхронизацијата на шемите на спиење на телото“, вели д-р Рошан Мохидид, експерт за промени во однесувањето.

Тој посочува дека многу луѓе работат од дома, па ја изгубиле навиката да одат на работа секој ден, а тоа понекогаш е лошо, бидејќи се будни до доцна навечер, а наутро спијат подолго.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *