June 19, 2024

Сите знаеме која боја што значи, но еве зошто се користат во сообраќајот.

Уште од детството нè учеа да ги толкуваме боите на семафорите. Знаеме дека црвеното значи дека треба да застанеме, додека зеленото е сигнал дека е во ред да ја преминеме улицата или да продолжиме да возиме ако сме зад воланот.

Жолтата ни сигнализира дека треба да бидеме внимателни бидејќи семафорот меѓу другите две бои ќе се смени. А зошто овие бои се избрани да бидат на семафор, а не некои други како на пример виолетова, сина…?

Семафорите постоеле многу пред појавата на автомобилите. Тие првпат биле користени за давање сигнали на возовите во 19 век. Црвениот сигнал во тој момент дека треба да застанете. Зелената, сепак, не сигнализираше дека треба да започнете или да продолжите да возите, туку внимателно, додека белата ја играше улогата што ја игра зелената денес.

Ова им предизвика големи проблеми на машиновозачите, бидејќи белата боја на хоризонтот во текот на ноќта не се разликува многу од ѕвездите. Од таа причина, железничките компании одлучија зелената да биде онаа која сигнализира безбеден премин и така остана до денес (освен во Јапонија, каде што истата улога ја има сината боја).

Што се однесува до црвената боја, таа практично секогаш сигнализирала опасност, многу пред модерниот сообраќај. Поради тоа што е бојата со најдолга бранова должина, најлесно се разликува од далечина.

Жолтата, од друга страна, има бранова должина помеѓу црвената и зелената, па затоа е идеална како симбол на претпазливост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *