April 16, 2024

За време на официјалната посета на Шведска во 1976 година, југословенскиот претседател Јосип Броз Тито доживеа необична несреќа.

Имено, додека не излегол од автомобилот, неговиот генерал- аѓутант Марко Рапо невнимателно ја затворил вратата од совозачката страна додека Тито сè уште излегувал од автомобилот.

И така се случи да му ги штипне прстите!

Тито извика болно , а аѓутантот веднаш ја отвори вратата и му ја пушти раката. Целиот настан го снимија камерите на шведските медиуми , кои беа собрани таму за да ја снимаат средбата на југословенскиот маршал и шведскиот премиер Олоф Палме.

На видеото се гледа и како Тито подоцна им објаснува на домаќините како дошло до несреќата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *