April 13, 2024

Некои вести можат да не погодат и да не потресат. Навикнати сме на секакви пресврти и повторно, не можеме да останеме рамнодушни кога ќе уривате некои врски за кои мислевме дека се постојани. Како боmба одекна веста за разводот на актерската двојка Даница и Лазар Ристовски по 42 години брак.

„Ние сме двајца апсолутно автентични луѓе. Како сопруга, мајка и актерка отсекогаш сум имала приоритети, а она што ми е рутина, односно животот што го живеам денес, се големи достигнувања за другите. Секогаш се однесувам природно, нормално, го следам семејството. Живеам за моето семејство, а се останато припишувам на работата, љубовта, одговорноста и амбицијата“, изјави Даница за Жена пред две години.

Седиот развод стана тренд Што можеше да се промени за тоа време? Како доаѓа до моментот кога двајца луѓе после толку години заеднички живот наместо да уживаат во сето она што го постигнале заедно, решаваат да ги симнат бурмите… Одговори на овие прашања добивме од нашиот соработник, психологот Лео Иванишевиќ.

„Сед развод“ е името на демографскиот тренд според кој со развод се разликуваат сè поголем број парови кои биле во долг брак. Овој термин почна да се користи во САД во текот на 2004 година, но самиот тренд беше забележан пред 20 години. Истражувањата покажуваат дека вкупниот број на разводи во Америка е намален во последните 20 години, но се зголемува степенот на развод кај постарите од 50 години – вели Иванишевиќ.

Овој тренд очигледно не е задржан во границите на Америка. Вакви истражувања не успеавме да најдеме кај нас, но очигледно е дека и овде нешто се случува по тоа прашање. Нашиот соговорник ги наведува 7-те најчести причини за „сед развод“.

Прељуба, полесно од било кога. Генерацијата Baby Boomer се карактеризира со индивидуализам и ставање на своите цели пред другите, што може да доведе до прељуба во бракот. Прељубата е една од главните причини за сивиот развод. Мамењето не е стигматизирано како порано, а благодарение на интернетот и апликациите многу е полесно да се најде „партнер за прељуба“.

Исто така, благодарение на технологијата, прељубата е многу полесно да се открие. Постарите мажи почнуваат да привлекуваат помлади, поатрактивни жени, додека постарите жени се интересираат и за помлади, поатрактивни мажи. Не треба да се исклучи ниту факторот на социјален притисок дека измамата мора да биде крај на врската. Иако бракот понекогаш може да се опорави од прељубата, ние тежнееме да ги засрамиме луѓето кои одлучуваат да простат изневерување и да останат во брак.

Финансиите се секогаш потенцијална причина За време на сивиот развод, паричните прашања се првото нешто што излегува на површина. Количината на пари е важна, но не мора да биде пресудна. Вистина е дека паровите кои се борат со долгови или кои постојано се расправаат за пари имаат поголема веројатност да се разведат. Сепак, може да има повеќе од доволно пари, но може да дојде до конфликт кој и како располага со нив. Доколку едниот партнер ги заработи сите пари, а со тоа ги донесе сите финансиски одлуки, може да настанат проблеми. Развод може да биде предизвикан и од прекумерно трошење и финансиска неодговорност на еден од партнерите.

Штетната комуникација го најавува крајот. Има лоша комуникација, недостаток на комуникација, а има комуникација која е едноставно штетна. Институтот Готман, кој го проучува однесувањето на паровите од средината на 1990-тите, ги користи четворицата јавачи на апокалипсата како метафора за стилови на комуникација кои, според истражувањето на институтот, го најавуваат крајот на врската. Овие четири стилови се критика, презир, одбранбеност и тишина . Еден од основачите на институтот, Џули Готман, тврди: „Презирот нè одвојува од другите, нè наведува да се повлечеме во себе и на крајот да останеме сами“. Токсичните врски се засноваат на многу слични механизми на кои почива зависноста и затоа може да трае многу долго, иако тие се лоши за еден или за двата партнера. Меѓутоа, таквите врски завршуваат штом еден од партнерите ќе собере доволно сила и штом има објективни услови за развод.Не е невообичаено еден од партнерите во таква врска свесно да чека децата да пораснат, или да се заврши уште некоја работа пред да ја напушти врската.

Гнездото е празно, што сега. Паровите понекогаш одлучуваат да се разведат откако нивните деца ќе пораснат и ќе започнат самостоен живот. На овој начин паровите избегнуваат „синдром на празно гнездо“. Честопати, партнерите им го посветуваат животот на децата, а кога децата ќе пораснат и ќе си заминат, остануваат со прашањето „Што сега?“. Партнерите повеќе не ја препознаваат другата личност со која се венчале пред многу години и разводот станува легитимна можност.

Оддалечување, исчезнување на ревноста и интимноста Кога ќе прашате пар зошто решиле да се разведат, тие ќе ви кажат: „Едноставно не успеа“ или „Се оддалечивме“. Дури подоцна во животот, паровите кои одлучуваат за сив развод сфаќаат дека ја изгубиле ревноста што ја имале кога се венчале. Бидејќи стигмата околу разводот е помала, таквите парови може да одлучат дека разводот е подобра опција од брачната терапија или обидот за реанимирање на врската.

Подобро здравје, подолг живот и поголеми очекувања. Очекуваниот животен век денес е многу подолг отколку што беше за генерациите што претходеа на Бејби Бумер. Живееме подолго, па зошто да не продолжиме да размислуваме за тоа што не прави среќни во брак во нашите 50-ти? Постарите веќе не се срамат да размислуваат за развод, бидејќи веруваат дека сепак можат да ја најдат среќата. Пристапот до здравствена заштита и активности кои не одржуваат ментално, физички и психолошки активни ги поттикна постарите луѓе да бараат партнери кои одговараат на нивните ставови и интереси, особено кога нивниот брачен другар не успева да го одржи здравјето, кондицијата и активноста.

Зависности, предавство без измама Кога ќе слушнеме „развод“, првото нешто што ни паѓа на ум е прељубата. Сепак, прељубата не е единствениот облик на предавство. Едно лице може да има проблем со зависност од алкохол, супстанции, коцкање или порnографiја, а овие зависности може да го загрозат бракот. Иако нема трето лице, постои чувство на предавство, бидејќи другиот партнер е спречен од неговата зависност од зачувување на бракот.

Многу бракови се распаѓаат кога поединецот ги става своите навики пред потребите на своето семејство. Зависностите, особено коцкањето, финансиски го исцрпуваат семејството и можат да доведат до развод. Има луѓе кои го губат целото свое богатство на коцкање и се принудени да го започнат животот од почеток, затоа што избрале коцкање наместо да учествуваат во заработка за семејството и иднината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *