April 15, 2024

Покачувањето ќе биде согласно новата методологија која беше договорена на преговорите помеѓу Владата, синдикатите и работодавците во февруари година, кога падна договор за минималната да се покачи на 18 000 години.

Следното покачување на минималната плата во државата ќе биде во првиот квартал од идната година, посочи денеска премиерот Димитар Ковачевски одговарајќи на новинарски прашања на прес-конференција во Владата.

„Идната година повторно не очекува зголемување на минималната плата, бидејќи ја сменивме методологијата. Сега влијае и зголемувањето на трошоците за живот и зголемувањето на продуктивноста, односно на БДП во државата. Повторно ќе имаме зголемување на минималната плата на почетокот на годината“, рече Ковачевски.

Покачувањето ќе биде согласно новата методологија која беше договорена на преговорите помеѓу Владата, синдикатите и работодавците во февруари година, кога падна договор за минималната да се покачи на 18 000 години.

Новата методологија, како што беше договорено, значеше, промена на критериумите за годишно усогласување на минималната плата со 50 проценти од годишниот раст на просечната плата и 50 проценти од растот на трошоците за живот. Третиот критериум кој беше во пресметките висината на минималната плата да не биде пониска од 57 проценти од просечната плата објавена според Државниот завод за статистика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *