May 16, 2024

Зголемениот холестерол е опасност по здравјето. Доколку е над дозволените граници се зголемува ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања кои доколку не се лекуваат навреме може да предизвикаат тешки заболувања со смртен исход.

Кога оваа состојба се занемари и не заздрави навреме, може да се развие атеросклероза, опасна болест која е придружена со формирање на наслаги на холестерол во ѕидовите на крвните садови.

Експертите од клиниката Мајо истакнуваат дека оваа состојба предизвикува стеснување на артериите и доведува до слаб проток на крв во телото. Во зависност од тоа кои артерии се зафатени, ќе се појават различни симптоми.

Тест со вода. Кога атеросклерозата ги стеснува артериите на рацете или нозете, може да настанат проблеми со циркулацијата во екстремитетите и болести на периферните артерии“, објаснуваат лекарите. Како резултат на тоа, рацете стануваат помалку чувствителни на топлина или студ, што го зголемува ризикот од изгореници и смрзнатини.

Тоа значи и дека кога човек со висок холестерол, на пример, ги мие рацете, постои можност да изгори од жешка вода бидејќи неговото тело не ја забележува вистинската температура на која е изложена кожата.

Прилагодете ја температурата на водата за да биде млака, ако чувствувате дека е потопло отколку што всушност е кога ги миете рацете, ова е можеби првиот показател дека крвните садови се затнати.

Покрај тоа, вкочанетоста на екстремитетите често се јавува како симптом. Иако овој „домашен тест“ може да биде корисен, лекарите нагласуваат дека редовната контрола е најдобрата форма за превенција.

Проблемот со високиот холестерол е што често останува незабележан додека не се појават сериозни последици. По правило, луѓето кои работат таканаречени „седечки“ работи и страдаат од неухранетост се разболуваат од покачени масти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *